Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En större lagerlokal vid industriområdet Ringön på Hisingen i Göteborg brinner. Rökutvecklingen är kraftig.
En större lagerlokal vid industriområdet Ringön på Hisingen i Göteborg brinner. Rökutvecklingen är kraftig. Bild: Adam Ihse/TT

Branden i Göteborg fortfarande utom kontroll

En kraftig brand har sedan natten rasat i en större lagerlokal vid industriområdet Ringön på Hisingen i Göteborg. Människor i området uppmanas att hålla sig inomhus då rökutvecklingen periodvis är intensiv.

Larmet om en brand på Ringön på Hisingen i Göteborg kom klockan 02.42 under natten mot lördagen. Den kraftiga röken gör att ett viktigt meddelande till allmänheten, ett så kallat VMA, har utfärdats, där folk i området uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Rökutvecklingen är kraftig och vi har fått ganska mycket samtal från folk i närområdet, säger Joakim Hallin, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Röken sprider sig

Under tidiga morgonen brann det enligt räddningstjänsten "för fullt" och röken spred sig norrut över Hisingen. Omkring 24 enheter var på plats och kämpade för att begränsa spridningen

Strax före 11-tiden på förmiddagen har räddningstjänsten omkring 10 enheter kvar på platsen.

– Det brinner fortfarande ganska kraftigt i fastigheten som håller på att rasa ihop. Det har funnits väldigt mycket brännbara vätskor och annat brännbart material, så det blossar upp till och från med periodvis ganska intensiv rök, säger Bosse Andersson, operativ stabschef vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

TT: Är branden under kontroll?

– Branden är inte under kontroll i själva fastigheten, men spridningsmässigt är det väldigt kontrollerat just nu, om inget oförutsett inträffar.

Brandfarlig vätska

Det finns inga rapporter om skadade i branden. Ett antal personer som låg och sov i intilliggande fastigheter har dock fått evakuera och flera husbilar har fått flyttas.

Enligt räddningstjänsten är byggnaden som brinner närmare 1 900 kvadratmeter stor och inrymmer flera olika verksamheter. I lokalen förvaras stora mängder brandfarlig vätska, bland annat terpentin och etanol.

Ingen prognos

Röken kommer att vara kraftig under flera timmar framöver och varningen till allmänheten kommer därför att ligga kvar ett tag till.

– Den kommer att ligga kvar beroende på att röken kommer att sprida sig ganska intensivt i området och framför allt i vindriktningen, säger Bosse Andersson.

Om man känner obehag eller påverkan av röken bör man förflytta sig från området. Vid svårare symptom bör man konsultera sjukvården.

Räddningstjänsten har bedömt att branden är för kraftig för att släcka med vatten och har beslutat att inte använda släckskum för att undvika en miljöskada.

TT: Har ni någon prognos för när branden kan vara släckt?

– Vi kommer nog att vara kvar ända till i morgon, minst. Men kanske med lite färre styrkor.

Utreder mordbrand

Orsaken till branden är ännu okänd. Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand för att utreda händelsen.

– Om branden är anlagd eller om det är en olycka, det vet vi inte än. Det är lite tidigt att säga, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Flera gator har spärrats av inne i industriområdet, men inga större vägar är påverkade.

– Så länge räddningstjänsten är på plats är vi kvar och sköter avspärrningarna. Vi har också haft kontakt med de som driver företag i området, säger Thomas Fuxborg.

Marielle Olsson/TT

En större lagerlokal vid industriområdet Ringön på Hisingen i Göteborg brinner. Rökutvecklingen är kraftig.
En större lagerlokal vid industriområdet Ringön på Hisingen i Göteborg brinner. Rökutvecklingen är kraftig. Bild: Adam Ihse/TT