Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Fyra av tio som har dömts för dödligt våld under 2006 till 2017 hade haft kontakt med psykiatrin under året som föregick brottet. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT
Fyra av tio som har dömts för dödligt våld under 2006 till 2017 hade haft kontakt med psykiatrin under året som föregick brottet. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Brå: Psykisk ohälsa vanligt vid dödligt våld

Fyra av tio som har dömts för dödligt våld har haft kontakt med psykiatrin före brottet, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Brå har granskat samtliga dömda gärningspersoner bakom dödligt våld i Sverige mellan 2006 och 2017, totalt över 800 personer. 40 procent av dessa har haft minst en kontakt med psykiatrin under året som föregick brottet – det vill säga att de har besökt psykiatrisk öppenvård, vårdats inom psykiatrisk slutenvård eller fått läkemedel mot psykisk ohälsa utskrivet.

– Och det kan man tycka är många. Men man kan även vända på det och säga att majoriteten inte har haft kontakt med psykiatrin. Och en av de viktigaste slutsatserna i vår rapport är att även om psykisk ohälsa är förhöjd hos gärningspersonerna, så skulle de flesta personer med psykisk ohälsa inte komma i närheten av att begå sådana grova brott, säger Klara Hradilova Selin, utredare vid Brå och rapportförfattare, till Ekot.

Bland de granskade personerna är beroendediagnoser och så kallade personlighetssyndrom, som exempel schizoid eller paranoid personlighetsstörning, överrepresenterade.

Varje år utför 20–40 personer med diagnostiserad psykisk ohälsa dödliga våldsdåd i Sverige. Cirka 400 000 personer vårdades inom psykiatrin år 2017.