Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I genomsnitt är antalet skjutningar per år 50 procent lägre sedan projektet Sluta skjut startade i Malmö 2018. Arkivbild.
I genomsnitt är antalet skjutningar per år 50 procent lägre sedan projektet Sluta skjut startade i Malmö 2018. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Brå: Goda skäl att fortsätta med "Sluta skjut"

Sedan strategin Sluta skjut infördes i Malmö har skjutningarna blivit färre och orsakat färre dödsfall. I genomsnitt är antalet skjutningar per år 50 procent lägre, konstaterar Malmö universitet.

"Skjutningar i Malmö har inte bara minskat under den studerade perioden, det är också en lägre andel av alla skjutningar som har lett till att människor har skadats eller dödats", säger biträdande professor Caroline Mellgren i pressutskick från Brottsförebyggande rådet, som beställt utvärderingen.

Även antalet sprängningar har minskat i staden sedan 2018. Trenden har varit betydligt bättre i Malmö än i Stockholm och även än andra delar av södra Sverige. Brottsförebyggande rådet (Brå) anser att det finns mycket goda skäl att fortsätta att utveckla arbetet med strategin i Sverige, även om det inte går att fastslå att det är Sluta skjut som är förklaringen till utvecklingen i Malmö.

"Det finns inga andra insatser varken i Sverige eller internationellt som visar på lika tydliga nedgångar i våldet", säger Karin Svanberg vid Brå i pressmeddelandet.

Sluta skjut har drivits i samarbete mellan Malmö stad, polisen, Kriminalvården och Brottsförebyggande rådet. Projektet har en amerikansk förlaga och bygger på så kallad gruppvåldsintervention.

Den går ut på att samla de mest brottsbelastade individerna och erbjuda dem ett val: antingen gå med i avhopparverksamhet, eller bli jagad av samhällets samlade resurser.