Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Bränder orsakar fler evakueringar

Boende i flera byar i Jämtland och Gävleborg har under natten snabbt tvingats utrymma sina hem på grund av de svåra skogsbränderna som sprider sig med vinden i torra marker.
I Ljusdal, ett av de hårdast drabbade områdena, hoppas man nu att morgonens vattenbombingar ska ge effekt.

Bränderna i Ljusdals kommun i Gävleborg bedöms som värst på torsdagsmorgonen. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) dirigerar därför båda brandbekämpningsflygen dit.

– Som det ser ut just nu är det fokus på Ljusdal för båda planen, säger Mikael Westerlund, kommunikatör MSB till TT.

Länsstyrelsen i Gävleborg gick även under morgonen ut med att vattenbombningen kommer att återupptas klockan 09.30. De uppmanar även allmänheten att följa de uppmaningar och avspärrningar som finns i området. Planen kommer att hämta vatten från sjöarna Ängratörn, Hennan, Letssjön och Lossjön, enligt polisen.

Enligt Ljusdal kommun har flygbilder från brandområdet visat att 8 500 hektar är drabbat av brand. Denna siffra är omkring fyra gånger högre än vad man tidigare hade beräknat. Brandfronten ska vara 55 kilometer lång.

Ytterligare två brandflyg från Frankrike landar i Sverige senare i dag.

– Hur de kommer prioriteras vet jag inte nu, det beror på hur läget utvecklas, säger Mikael Westerlund.

Räddningstjänsten kämpar mot två bränder i Bräckeområdet. En i Hanåsen och en i Exmyrkullen som också kallas Grötingeberget. Beslutet om evakuering från byarna Hanåsen, Binnäset och Björnsjövallen fattades på grund av att bränderna hotade att skära av en tillfartsväg stänga in flera boende.

Tidigt på morgonen ser situationen mer hoppfull ut.

– Vädret har varit på vår sida och luftfuktigheten har gått upp kraftigt så brändernas intensitet har gått ned. Nu har vi fått in folk som jobbar på marken med båda bränderna, säger Niklas von Essen, stabschef vid räddningstjänsten Jämtland, till TT på morgonen.

Från klockan 10 kommer sex helikoptrar att hjälpa till i släckningsarbetet.

Niklas von Essen poängterar att de som utrymt inte kan återvända hem förrän räddningstjänsten sagt att de får det. Han uppskattar att ett 20-tal hus och runt 100 boende berörs av evakueringen.

Räddningstjänsten misstänker att Hanåsenbranden startat i samband med ett åskoväder.

Mellan 70 och 90 personer evakuerades på onsdagen i byn Kårböle i Ljusdals kommun i Gävleborg, efter att branden tagit ny fart.

Evakueringen var klar vid 04-tiden på torsdagsmorgonen skriver helahälsingland.se.

Vinden väntas vända mot Kårböle och räddningstjänsten koncentrerar sina insatser där.

– Det är det vi måste försöka lägga krut på, det är problem på andra ställen också men det är prioriteringsfrågor, säger räddningsledaren Leif Gäfvert, till tidningen.

Ljusdals kommun har inrättat nödboende i stugor för dem som lämnat sina fastigheter i Kårböle.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommer i dag till Ljusdal för att ta del av insatserna mot skogsbränderna.

Fakta: Skogsbränderna i siffror

Enligt SOS Alarms sammanställning på onsdagseftermiddagen hanterades totalt 44 terrängbränder runt om i landet. Hittills i juli har det varit tre gånger så många bränder jämfört med motsvarande period förra året.

Totalt har nio viktigt meddelande till allmänheten, VMA, utfärdats med anledning av bränderna, också det rekord.

Försvarsmakten bidrar med två helikoptrar, över 500 personer – merparten hemvärnssoldater – samt egen brandkår och persontransporter med Herculesplan.

Polisen i region Mitt får förstärkning med poliser från polisregionerna Öst, Väst, Syd och Stockholm. Polisen hjälper räddningstjänsten med avspärrningar, trafikdirigering och evakueringar.

Norge ska skicka ytterligare fyra helikoptrar, utöver de sex som redan är i Sverige.

Danmark skickar 22 brandmän till Sverige under torsdagsmorgonen.