Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skolinspektionen kommer att ha egna experter på plats på Storvretskolan i Botkyrka. Enligt myndigheten har kommunen inte gjort sitt jobb. Arkivbild.

Botkyrkaskola underkänns – staten går in

Skolinspektionen tar för första gången tillfälligt över ledningen på en kommunal skola. Skolans problem bedöms vara så stora att myndigheten placerar egna experter där.

Beslutet gäller Storvretskolan i Botkyrka kommun och innebär att två rådgivare från Skolinspektionen ska se till att få bukt med problemen. Skolinspektionen ska också se till att lärarna får kompetensutveckling. Räkningarna skickas till Botkyrka kommun.

Bakgrunden är att Skolinspektionen flera gånger, med viteshot, krävt förbättringar på Storvretskolan som har cirka 250 elever i årskurs 4–9. Men enligt myndigheten har det hänt alldeles för lite. Det finns fortfarande elever som inte får särskilt stöd och elever som känner sig otrygga. Skolinspektionen skriver i sitt beslut bland annat att "övervakningskameror satts upp vilket minskat våldet, men fortfarande finns det ett flertal elever som inte upplever sig trygga på skolan."

- Övervakningskameror kanske inte är den första åtgärd man ska tillgripa. Vi tycker att man ska arbeta förebyggande, exempelvis genom större vuxennärvaro, säger avdelningschef Jukka Kuusisto.

Större resurser

Skolinspektionen kan inte stänga en kommunal skola, däremot besluta om så kallade statliga åtgärder för rättelse. Det har nu alltså skett för första gången. Däremot förekommer det att fristående skolor stängs. Det har skett 21 gånger sedan 2010.

- En förklaring kan vara att kommuner oftast har större resurser att sätta in när vi kommer med förelägganden. Mindre friskolor kan ha begränsade resurser och mindre erfarenhet av skolverksamhet och lyckas inte rätta till problemen inom rimlig tid, säger Jukka Kuusisto.

Inte fungerat

Botkyrka kommuns utbildningsdirektör Mikael Caiman Larsson säger att beslutet är tungt men att kommunen ändå är positiv till Skolinspektionens åtgärder.

- Det finns specifika utmanande förutsättningar på Storvretskolan där vi gärna samverkar för att skapa beständig förbättring, säger han och pekar på hög elevomsättning och svårigheter att rekrytera legitimerade lärare.

Enligt Mikael Caiman Larsson finns det ändå förutsättningar att göra Storvretskolan till en bra skola:

- Ja, det gör det. Men det förutsätter kraftfullare insatser än vi hittills trott har varit nödvändiga.

Skolverket, som erbjudit Storvretskolan hjälp inom ramen för Samverkan för bästa skola, kommer att rikta in sitt stöd till Botkyrka kommun i stället. "Vi har inte mandat att tvinga skolor att göra förändringar. Det innebär att arbetet inte alltid kommer igång i en skola på det sätt vi önskar. Tyvärr har vi haft den situationen på Storvretskolan", säger enhetschef Ulrica Dahlén i ett pressmeddelande.