Att åka på skidsemester på sportlovet är långt ifrån en självklarhet. Ta tillfället i akt att prata med barnen om vad som är viktigt i livet, säger internetforskaren Elza Dunkels. Arkivbild.
Att åka på skidsemester på sportlovet är långt ifrån en självklarhet. Ta tillfället i akt att prata med barnen om vad som är viktigt i livet, säger internetforskaren Elza Dunkels. Arkivbild.

Bota barnens "Instagramångest" på lovet

Sportlovsveckorna har dragit i gång. Och med dem kampen om de skrytigaste sol- och snöbilderna på sociala medier. Ta tillfället i akt att tala med barnen om avundsjuka, tipsar internetforskaren Elza Dunkels.

ANNONS
|

Att känna sig avundsjuk på andra är inte ett nytt fenomen, men med den digitala tidsåldern kommer nya utmaningar. Via Facebook, Instagram och andra appar matas vi med andras framgång och lycka – något som för barn kan vara extra svårt att hantera, menar Elza Dunkels, internetforskare och docent i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet.

- Grundproblemet här är känslan av att andra har det bättre än en själv. Det är smartare att ta tillfället i akt att jobba med den känslan än att försöka få barnen att sluta hänga på Instagram eller Snapchat under lovet, säger Dunkels.

ANNONS

Experimentera i köket

Sportlovet kan vara en alldeles utmärkt förevändning att diskutera med sina barn. Det är viktigt att barnen tidigt får hjälp att utveckla strategier för att hantera känslor och sinnesstämningar som kan väckas av sociala medier, påpekar Dunkels.

- Få barnen att förstå att det vi ser på Facebook eller Instagram är en väldigt liten del av någons liv. Vi får aldrig se helheten – de har garanterat problem som alla andra. Ta chansen att diskutera sådana saker.

Om barnen klagar på att de inte har något kul att lägga upp på sociala medier – försök komma på något roligt som går att göra hemma, tipsar Elza Dunkels.

- Fånga upp de här funderingarna i flykten och fundera tillsammans över vad som vore roligt att lägga upp. Har man inte råd att åka på semester kanske man kan göra experiment i köket eller något annat kul.

ANNONS

Klimatet hett ämne

Klimatfrågan har fått ett uppsving bland unga, inte minst tack vare Greta Thunbergs skolstrejk som inspirerat unga runt om i världen att agera för miljön. Det öppnar möjligheter att prata om varför det är bra att stanna hemma.

- I år måste vara det bästa året någonsin att prata om det här. Nu kan man säga att vi väljer att stanna på marken av miljöskäl. Säg till barnen: "Kolla vad bra vi har det – vi stannar hemma och sparar därmed på miljön." Fundera på vad barnen kan lägga ut för bilder eller statusar på det temat i stället.

Tillåtet välja bort

Avundsjuka drabbar inte bara barn. Många föräldrar känner sig garanterat också otillräckliga när de scrollar i Instagramflödet. De här tankarna kan sporra en diskussion med barnen om existentiella frågor som annars kan kännas svåra att närma sig, säger Elza Dunkels.

- Prata om vad som är viktigt i livet. Vad gör dem lyckliga? Gör en lista och ändra i den allt eftersom. Kanske går det att förvandla till en fotoutmaning som barnen kan lägga upp i sociala medier? Ta en bild varje dag på något som är viktigt.

ANNONS

Det kan också vara en idé att fundera ett varv över vilka man följer i sociala medier.

- Hur ser ens flöde ut? Får man ont i magen av vissa som man följer – avfölj dem. Det kan barn behöva hjälp att tänka på. Man måste inte följa alla, även om det är ens kompisar.

TT

ANNONS