Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lars Ingvar Ljungman, ordförande i Moderaternas valberedning, förslår att Ulf Kristersson blir ny partiledare.

Blivande M-ledaren: SD-väljarna hade rätt

Ulf Kristersson föreslås bli ny ledare för Moderaterna. Han vill vinna valet med Alliansen nästa år och sluta låtsas som om Sverigedemokraterna inte finns. Stridigheterna inom Alliansen, bland annat om SD, är "krusningar på ytan" som kan stillas.

- Vi har det mesta på plats, vi har mycket gemensam politik, vi gillar varandra och vi har en god tradition. Sedan är det krusningar på ytan nu där vi tycker olika, säger Kristersson vid en pressträff där valberedningen föreslår att extrastämman den 1 oktober ska välja honom att efterträda Anna Kinberg Batra.

Enligt valberedningens ordförande Lars-Ingvar Ljungman är Ulf Kristersson är den "etablerade, rutinerade och erfarne" person man har sökt

- Det finns ett väldigt, väldigt starkt stöd för Ulf Kristersson i vår organisation, säger valberedningens vice ordförande Elisabeth Unell.

Ulf Kristersson säger att han känner lika delar entusiasm – stor lust till och med – och ödmjukhet inför uppgiften.

- Jag tror att jag har en del att bidra med, understryker han och säger att det överskuggande målet på kort sikt är att höja partiet och vinna valet med Alliansen nästa år.

- Moderaterna ska vara en bärande kraft i en allians som ska vara ett permanent regeringsalternativ till en S-regering, låter det lite längre perspektivet.

För mycket gnäll

Han anser också att det behövs mer reformiver i svensk politik i dag.

- Det är för mycket gnällighet, taktik och spel.

Det är bara fyra veckor sedan Anna Kinberg Batra meddelade att hon inte längre hade det stöd som krävdes för att leda M. Många länsförbund hade då förklarat att de ville se ett byte i toppen för partiet som har rasat i opinionen. Raset förstärktes när Kinberg Batra öppnade för samarbete med SD i januari.

Det första Liberalernas partiledare Jan Björklund gjorde när Kinberg Batra tackade för sig var att uppmana hennes efterträdare att stänga dörren till SD. Häromdagen bråkade Alliansen öppet när Centerpartiet och L inte ville gå vidare med misstroende mot försvarsministern.

Ulf Kristersson anser att SD-beskedet i januari har tolkats fel.

- Det viktiga för mig som sades där är att det är viktigt att driva sin politik fullt ut och på allvar. Vi är trötta på att inte driva vår politik ända in i kaklet. Kan vi lägga förslag som kan vinna så ska vi göra det, säger han.

- Sedan har det tolkats som att vi skulle ligga nära Sverigedemokraterna och det är helt fel. Våra värderingar ligger hos Alliansens partier, ingen annanstans.

Hade rätt

Han säger att man inte kan låtsas som att det bara finns sju partier i riksdagen när det finns åtta. Alla röster räknas och människor har röstat på SD, det går inte att tänka bort, framhåller han.

- Framförallt inte som att många i grund och botten röstade på SD för att Sverige under några år hade en helt orealistisk migrationspolitik. Det hade de rätt i, säger Kristersson som själv satt i den regering vars linje han dömer ut.