Väglaget kan bli besvärligt för dem som tänker ge sig ut i trafiken i nyårshelgen. Arkivbild.
Väglaget kan bli besvärligt för dem som tänker ge sig ut i trafiken i nyårshelgen. Arkivbild.

Blåst och snö orosmoment i nyårstrafiken

De som tänker ge sig ut i nyårstrafiken bör räkna med några besvärliga dygn, där blåst, snö och halka kan ställa till problem för både bilar och tåg.

ANNONS
|

Vädret hotar att ställa till det för dem som ska resa i landet efter nyårsledigheten. På nyårsafton och natten mot nyårsdagen väntas problem över Västkusten och norra Skåne när hårda vindar drar in.

- Det kan innebära att vi kan bli tvungna att vid något tillfälle antingen stänga någon bro eller någon tågbana där det finns träd väldigt nära järnvägsspåret, där hårda vindstötar kan fälla träd över kontaktledningar, säger Bengt Olsson.

ANNONS

Det är främst mindre banor, exempelvid Bohusbanan som är i riskzonen.

Snöplogar flyttas

I mellersta och norra Norrland väntas både hårda vindar och snö.

- Vi har förberett oss för att flytta ett antal snöröjningsmaskiner norröver om det behövs, och det kommer att ske under morgonen, förklarar Bengt Olsson.

Under nyårsdagen och onsdag väntas nordanvinden dra ner längs Östersjökusten i Gävleborg, Uppland och Stockholm och ut över Gotland. Samtidigt väntas snöbyar.

- Hård vind och snö är den värsta kombinationen man kan ha, oavsett om det gäller väg eller järnväg. Även om vi hinner ut och saltar och plogar så kommer det, beroende på var det landar någonstans, att blåsa igen ganska kvickt.

Även längs ostkusten finns det risk för inställda tåg, om vinden når stormstyrka och beroende på hur mycket snö som faller.

Kan bli halka

Trafikverket har förberett sig för några besvärliga trafikdagar.

ANNONS

- Vi kommer att ha möte ett par gånger om dagen med start i morgon bitti för att se vart väderområdena rör sig. Vi har förstärkt bemanningen på trafikledningen både för järnväg och väg, säger Bengt Olsson.

De hårda nordanvindarna drar senare ner kallare väder över landet, vilket betyder att det kan frysa på och bli halt på vägarna.

Bengt Olsson manar alla trafikanter att följa väderrapporterna och uppdatera sig om tågbolagens planer.

- Trafiken kan bli utmanande på sina ställen. Frågan är bara vilka ställen. Det vet man inte förrän man är där. Det går inte att ploga innan snön är på backen, konstaterar han.

TT

Fakta: Trafikverkets tips till trafikanterna

Starta resan i god tid – jul/nyår är en av de stora trafikhelgerna med mycket trafik som gör att resan kan ta längre tid än vanligt.

Planera färdvägen så att den så långt som möjligt sker på en mötesfri och säker väg.

Var utvilad – för de flesta innebär jul/nyår längre resor än vanligt.

Kör aldrig onykter.

Förhindra att någon annan kör onykter.

Låt bilen stå dagen efter en fest.

Åk aldrig med en onykter förare.

Kör inte fortare än gällande hastighetsgräns.

Se till att alla är bältade.

Låt bli mobilen när du sitter vid ratten.

Håll avstånd.

Ta regelbundna raster. En trött förare kan vara lika farlig som en onykter förare.

Källa: Trafikverket

ANNONS