Blommor och ljus utanför polisens avspärrningsband kring villan i Bjärred. Arkivbild.
Blommor och ljus utanför polisens avspärrningsband kring villan i Bjärred. Arkivbild.

Bjärredsföräldrarna lämnade avskedsbrev

Föräldrarna i Bjärredsfamiljen lämnade ett avskedsbrev, undertecknat av båda. Polisens bild av vad som hänt har klarnat något, men det är okänt om föräldrarna gemensamt dödade barnen.

ANNONS
|

- Vi har inte fått besked, varken från rättsmedicin när det gäller obduktionerna eller från den tekniska undersökningen som vi har gjort, så vi har inte hela händelseförloppet klart för oss, säger Lina Isaksson Funke, presschef för polisen i region Syd.

- Det som avskedsbrevet visar är att de var överens om beslutet, men det andra kan vi inte svara på för det vet vi inte, säger hon till TT.

ANNONS

Polisen har också förhör kvar att hålla. Vilken bild som framkommit av familjen i de förhör som hittills hållits kan hon inte gå in på. Polisens fokus har inte varit att undersöka varför inga orossignaler kring familjen uppfattats av kommunen eller andra samhällsinstitutioner, betonar hon.

- Det är ju en förundersökning om mord som vi har ägnat oss åt, inte en ansvarsutredning för samhället i stort.

Ingen utomstående

De båda föräldrarna och deras två flickor hittades döda i sin villa i skånska Bjärred förra veckan. Tidigt gick polisen ut med att man inte letade efter en utomstående gärningsperson, och att man hade en övergripande bild om vad som har hänt – men att allt måste beläggas och utredas försiktigt, steg för steg.

Polisen har varit mycket förtegen om händelserna som föregick familjens död och inte heller nu går polisen ut med detaljer, men berättar att föräldrarna i avskedsbrevet skrivit att de inte såg någon livskvalitet eller framtid på grund av sina döttrars sjukdomssituation.

Polisen har hållit ett 50-tal förhör med anhöriga och personer utanför familjekretsen och det har även gjorts omfattande tekniska undersökningar i huset. Förundersökningen kommer med största sannolikhet att läggas ner när utredningen är klar eftersom de misstänkta inte är i livet.

ANNONS

Blomsterhav och ljus

Många människor har blivit berörda av händelsen och utanför familjens bostad växte snabbt ett blomsterhav med massor av ljus. Krisstödet i Lomma kommun aktiverades och skolorna, som de två flickorna tillhörde, fick förstärkta resurser i form av bland annat kuratorer för att stödja elever och personal. Minnesrum öppnades och på väggen sattes det upp teckningar och hälsningar från skolkamraterna.

- I vår krishanteringsplan står det bland annat att man ska ha foto, ljus, blommor, och så pennor och papper. Och då blev det naturligt, nu har vi en hel vägg med brev och hälsningar till de här två barnen, sade Margareta Strand Karlsson, rektor vid en av skolorna, till TT.

TT

Fakta: Fyra till fem barn om året

När ett barn dör till följd av våld är det i tre fall av fyra föräldern som är förövaren.

Under åren 1973–2008 dödades i Sverige sammanlagt 184 barn av 151 föräldrar, alltså fyra till fem barn om året under perioden.

Trenden under perioden var att antalet fall per år minskade något.

Forskare har jämfört föräldrar som dödat sina barn med personer som dömts för mord eller dråp på vuxna och hittat många skillnader.

Många av föräldrarna hade någon gång tidigare fått psykiatrisk vård.

Det var också vanligare att dessa föräldrar tidigare vårdats för självskador eller självmordsförsök.

Svårare psykiatrisk sjukdom som depression, psykos eller personlighetsstörning visade sig vara en stark riskfaktor.

I 42 procent av fallen hade föräldrarna begått självmord efter att barnet dödats.

Av de barn som dödats var hälften flickor och hälften pojkar.

54 procent av föräldrarna var män och majoriteten var biologiska föräldrar.

Källa: Henrik Lysell, forskare vid Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet

ANNONS