Advent kommer inte att kunna firas som vanligt i Svenska kyrkan när virusrestriktionerna skruvas åt. Arkivbild.
Advent kommer inte att kunna firas som vanligt i Svenska kyrkan när virusrestriktionerna skruvas åt. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Biskopar höll digitalt krismöte


– Vi fortsätter att vara kyrka men på andra sätt. Biskop Åsa Nyström i Luleå stift sätter sitt hopp till digitala lösningar inför advent- och luciafirandet. Även för begravningar bli det ett alternativ när bara åtta personer får ta plats i kyrkorummet.

ANNONS

Beskedet om ytterligare restriktioner för sammankomster kommer i hög grad att påverka Svenska kyrkan; december är en minst sagt intensiv månad.

Måndagens regeringsförslag om max åtta personer kom mitt under det pågående kyrkomötet, där biskopar och förtroendevalda i dagarna diskuterar kyrkans framtid.

På kvällen diskuterade biskoparna den uppkomna situationen under ett digitalt möte.

Be i ensamhet

Även om de strängare restriktionerna bara gäller i fyra veckor från den 24 november påverkas gudstjänster under alla fyra adventhelger och luciahelgen.

– Nu handlar det i första hand om ett kreativt tänkande om hur gudstjänster kan sändas digitalt, säger Åsa Nyström som kort lämnade biskopsmötet för en intervju med TT.

ANNONS

– Kyrkorummet kommer fortfarande att vara öppet för enskild andakt. Det ju bygdens kyrkor och dit kan man komma in och be sin egen bön. Men vi kan inte bjuda in till gudstjänst när gränsen är åtta personer.

TT: Vad händer med dop, vigslar, begravningar?

– Den möjligheten finns fortfarande. Vid vigsel och dop är det få som behöver vara närvarande för att det ska kunna ske.

– Svårare är det kring begravningar där ju fler vill samlas kring den man sörjer. Men även där gäller ju för Svenska kyrkans del att begränsningen är åtta personer som kan närvara fysiskt. Fast vi har även utvecklat digitala sändningar från begravningar, säger Åsa Nyström.

– Vissa kommer nog att vilja skjuta upp begravningar en tid för att se om smittan lättar. Det får vi samtala om med de som berörs.

Folk mår sämre

TT: Har ni biskopar diskuterat beskedet utifrån religionsfrihet?

– Vi ser ju att vi fortsatt kan be och mötas på andra sätt, så vi har inte talat om det ur den aspekten.

TT: Vad är den svåraste frågeställningen för kyrkan i detta?

– Det finns flera svåra problematiker. En handlar om att den psykiska ohälsan ökar drastiskt och vi vill finnas där för att bryta ensamhet och stöda dem som är mest utsatta. Och nu behöver vi vara ännu mer kreativa och hitta vägar för det, svarar Åsa Nyström.

ANNONS

De judiska församlingarna och moskéerna tar enskilda beslut om hur verksamheten kan anpassas till de nya reglerna, skriver Dagens Nyheter.

Judiska församlingen i Stockholm ställer tills vidare in sina gudstjänster. En talesperson för Uppsala moské påpekar att det mesta redan är inställt i moskén.

Lars Pedersen/TT

Fakta: Biskoparnas råd

Råd och rekommendationer från biskoparna till alla församlingar i Svenska kyrkan med anledning av de nya bestämmelser som förväntas gälla från den 24 november:

– Värna den diakonala omsorgen.

– Fira gudstjänst på de sätt som är möjliga, digitalt, eller fysiskt med max åtta personer närvarande inklusive medverkande.

– Ge fortsatt möjlighet till dop, vigsel och begravning, med max åtta personer närvarande inklusive medverkande – och håll kontakt med de som av olika skäl vill skjuta upp.

– Håll kyrkorna öppna, gärna med präst/diakon på plats i möjligaste mån.

– Låt kyrkklockor ringa vid gudstjänsttid som en maning till bön.

ANNONS