Utrikesminister Tobias Billström (M). Arkivbild
Utrikesminister Tobias Billström (M). Arkivbild Bild: Wiktor Nummelin/TT

Billström vill öka trycket för Natomedlemskap

Regeringen har inte gett upp hoppet om svenskt Natomedlemskap i sommar. Men oro finns för att frågan ska halka ner på Natos agenda.

ANNONS

– De kommande veckorna blir otroligt viktiga, säger utrikesminister Tobias Billström (M) till TT.

Billströms kalender är fylld av möten och resor den närmaste tiden. Syftet är att pressa på för det svenska Natomedlemskapet. Resor finns bland annat inbokade till Tyskland, Frankrike, Kanada, Rumänien, Polen och Nederländerna.

– Jag planerar både att ta emot utrikesministrar från Natoallierade, men även att resa runt till ett antal Natoländer för att försäkra mig om att frågan om Sveriges anslutning fortsätter att ligga högt upp på dagordningen, säger han.

Behålla fokus

Målet är att Natoländerna fortsatt ska prioritera den svenska Natoansökan, så att Turkiet och Ungern känner press att ratificera det svenska Natomedlemskapet före Natotoppmötet i Vilnius den 11–12 juli.

ANNONS

Enligt uppgift till TT finns en oro för att Natoländerna ska få andra, mer akuta frågor att tänka på inför Vilnius. Framför allt Ukraina.

I Vilnius väntar en känslig diskussion om hur långt Nato ska gå för att stötta Ukrainas väg in i Nato och för att avskräcka Ryssland från framtida attacker innan Ukraina kan bli Natomedlem.

– Det finns olika syn på det i försvarsalliansen, sade generalsekreterare Jens Stoltenberg i onsdags.

Turkiskt möte

I nästa vecka kommer USA:s utrikesminister Antony Blinken till Sverige. Billström och Blinken fortsätter sedan till Oslo, där Natos utrikesministrar har ett informellt möte. Då finns möjligheter till flera bilaterala möten om Sveriges Natomedlemskap.

Billström siktar också på att träffa Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu på tu man hand i Oslo, förutsatt att han också åker dit. Det blir ett tillfälle att få information om hur Turkiet ser på det svenska Natomedlemskapet efter det att den andra omgången i det turkiska presidentvalet hållits på söndag.

Kontakterna mellan Sverige och Turkiet har i princip legat nere under tiden som valrörelsen pågått i Turkiet. Regeringen hoppas att Turkiet ska vara mer positivt inställt till att ratificera Sveriges Natomedlemskap efter det att valet är avklarat.

Starka argument

Billström betonar att det finns starka argument för att se till att Sverige blir medlem i Nato före Vilnius. En orsak är att Nato ska fatta flera viktiga beslut om planering och inriktning på Natos kollektiva försvar.

ANNONS

– Det i sig motiverar att bli medlem till det här mötet, för det är först då vi får access till alla möjligheter vi har att påverka, säger Billström.

Men det finns ett ytterligare skäl. Det gäller att utnyttja tidsfönstret innan det turkiska parlamentet stänger för sitt sommaruppehåll.

– Om vi inte blir medlemmar till Vilnius måste vi sedan vänta kanske ytterligare ett antal veckor eller månader på att parlamentet öppnar på nytt och kan behandla den svenska ansökan, säger Billström.

"Ingen substans"

För ett par veckor sedan sade försvarsminister Pål Jonson (M) på en träff med riksdagsjournalisterna att om ett svenskt Natomedlemskap skulle dröja till efter nästa Natotoppmöte i Washington i april 2024, så skulle det innebära problem för det finsk-svenska försvarssamarbetet.

Enligt en artikel i DN kan Washingtonmötet komma att växa fram som ett nytt måldatum för det svenska Natomedlemskapet.

Men det är något som skarpt dementeras av Billström.

– Det finns ingen substans i påståendet att Sverige siktar på att bli medlemmar först nästa år, säger han.

ANNONS