Carl Bildt vill inte bli partiledare för Moderaterna igen. Arkivbild.
Carl Bildt vill inte bli partiledare för Moderaterna igen. Arkivbild.

Bildt vill inte bli partiledare

Carl Bildt vill inte ersätta Anna Kinberg Batra som partiledare för Moderaterna, säger han i en intervju med Expressen. Däremot kan han tänka sig att hjälpa partiet.

ANNONS
|

Sedan Anna Kinberg Batra avgick som partiledare för Moderaterna har många pekat ut partiveteranen och tidigare partiledaren Carl Bildt som en favorit att ersätta partiledaren.

Båda opinionsundersökningsföretagen Inizios och Ipsos har visat att 68-åringen är storfavorit bland M-väljarna.

Men Bildt är inte intresserad, uppger han i en intervju med Expressen.

- Jag har fått frågan från valberedningen om att bli moderat partiledare, för 31 år sen. Och jag svarade ja … sedan var jag partiordförande i 13 år. Sen avgick jag för 17–18 år sen. Sedan har jag i princip varit frånvarande från den inrikespolitiska scenen. Så får det bli, säger han.

ANNONS

Bildt skulle däremot vara villig att hjälpa partiet.

- Jag tror att det finns saker jag gärna skulle vilja göra, jag vill hjälpa Sverige och Alliansen, och jag vill hjälpa Moderaterna. Men det finns många andra sätt att göra det på. Partiledare ska man välja med framtidsperspektiv. Det ska vara ett framtidsnamn. Jag är ”före detta” det mesta, säger Bildt.

En annan person som pekats ut som en huvudkandidat till att ersätta Anna Kinberg Batra är Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson. Hon vill dock inte svara på om hon är intresserad av tjänsten.

- Jag har inga kommentarer att ge i den frågan nu. Nu ska partiet, medlemmarna, säga sitt. Det är viktigt att samlas kring en ledare som får driva vår politik mot en valvinst, säger hon till Sveriges radio P4 Jönköping.

Den förre försvarsministern Mikael Odenberg har sedan tidigare aviserat att han kandiderar, samtidigt som tre länsförbund hittills vill se partiets ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson som Kinberg Batras ersättare.

ANNONS

Anna Kinberg Batras efterträdare som Moderaternas partiledare ska väljas på en extrastämma den 1 oktober.

TT

Fakta: M-väljarnas favoriter

Carl Bildt - 45 procent

Anders Borg - 12 procent

Ulf Kristersson - 5 procent

Mikael Odenberg - 4 procent

Elisabeth Svantesson - 3 procent

Hanif Bali - 3 procent

Johan Forssell - 2 procent

Tomas Tobé - 0 procent

Ipsos har genomfört 1009 intervjuer mellan den 28 och 30 augusti.

Källa: DN/Ipsos

ANNONS