Bilderna vi aldrig glömmer från terrordådet på Drottninggatan

Skräck, kaos, förödelse – och landssorg. Det har gått fem år sedan terrorattacken på Drottninggatan. Fem personer miste sina liv. Och för hundratals blir livet sig aldrig likt igen. Här är bilderna som etsat sig fast från dagen som skakade Sverige i grunden.

ANNONS
|

Tröjorna som hänger utanför klädbutiken vajar av vinddraget när Rakhmat Akilov passerar på sin vansinnesfärd nedför Drottninggatan. Den två och en halv meter breda lastbilen håller cirka 60 kilometer i timmen och senare kommer utredare konstatera att människorna här var ”mycket nära” att bli påkörda.

Det har gått fem år sedan Sverige upplevde ett terrordåd av aldrig tidigare skådat slag. Fem år sedan den då 39-åriga Akilov mejade ner människor på Stockholms mest berömda gågata.

I sammanhanget är det en kort tidsrymd och för en stor del av de drabbade är dådet ett öppet sår. ”Detta är ett känsligt ämne för många fortfarande”, skriver en av de som tackar nej till en intervju med GP.

ANNONS

För de som bara upplevde attacken via nyhetsrapporteringen har särskilt en filmsekvens, från en övervakningskamera, etsat sig fast hos många.

Klippet spreds snabbt efter terrordådet och visar hur flera personer flyr in i klädbutiken Salt i sista sekund. Senare blev det en av fem övervakningsfilmer som polisen använde för att kartlägga händelseförloppet.

Ingen ville gå på gatan

Ida jobbar på Clas Ohlson mittemot Salt. Hon och andra som var med den dagen berättar att ingen ville gå mitt på Drottninggatan efter attacken, utan höll sig till huskropparna på sidan.

Dagen för terrordådet stod Ida i kassan när hon hörde en hög smäll. Hennes första tanke var att entrén rasat på något vis.

– För det var en rätt brutal smäll.

En bild från terroristen Rakhmat Akilovs egna telefon. Innan dådet rekognoscerade han på flera platser.
En bild från terroristen Rakhmat Akilovs egna telefon. Innan dådet rekognoscerade han på flera platser. Bild: Polisen

Exakt vad som lät vet hon fortfarande inte. Kanske var det kraschen när ett av betonglejonen som släpats med lastbilen lossnade och for in i grannbutiken Stadium.

Ont i magen när någon frågar

Ida gick ut och tittade efter, men förstod inte riktigt vad hon såg. Det enda hon lade märke till var en stor kruka med påskliljor som hade vält.

– Sedan kom en man inspringande som letade efter sin fru. Han var panikslagen och skrek ”terrorattack, terrorattack!”. Då bara frös alla.

I dag konstaterar hon att Drottninggatan, som är ett populärt shoppingstråk och ofta fullt av folk, känns som en utsatt plats.

ANNONS

Idas dåvarande chef erbjöd de anställda att gå i terapi och i dag känner hon att hon bearbetat händelsen.

– Då i den vevan var det mycket såklart. Sedan får man ju lite ont i magen när någon kommer fram och frågar om det.

Även årsdagen kan vara en prövning för många, när minnena från en svart dag i Sveriges historia nu väcks till liv igen.

Fakta: Terrordådet på Drottninggatan 7 april 2017

Det första larmet kom till polisen klockan 14.53.

Efter att ha kört cirka 500 meter i hög fart nedför Drottninggatan kraschade gärningsmannen in i entrén till Åhléns, i en bärande pelare mellan Make Up Store och Armani. Vansinnesfärden tog totalt cirka 40 sekunder.

Efter kraschen utlöste gärningsmannen en hemgjord spränganordning i förarhytten. Den detonerade inte som han planerat men orsakade ändå en våldsam brand.

Fem människor dog i attacken och ett tiotal skadades, varav flera livshotande. Även en hund dödades.

Lastbilen tillhörde Spendrups och stals i samband med att chauffören höll på att leverera varor till en restaurang. Chauffören skadades lindrigt när han försökte stoppa gärningsmannen.

Gärningsmannen var den då 39-årige Rakhmat Akilov från Uzbekistan, som greps i Märsta några timmar efter dådet.

Han dömdes den 7 juni samma år till livstids fängelse för terroristbrott genom fem mord och allmänfarlig ödeläggelse. Han dömdes även för försök till terroristbrott genom 119 fall av försök till mord samt för framkallande av fara för annan i 24 fall.

Påföljden blev livstids fängelse samt utvisning och förbud på livstid att återvända till Sverige.

ANNONS