Nu väcks bevistalan i Göteborgs tingsrätt mot en misstänkt gärningsman, under 15 år, för mord. Arkivbild.
Nu väcks bevistalan i Göteborgs tingsrätt mot en misstänkt gärningsman, under 15 år, för mord. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Bevistalan väcks mot pojke misstänkt för mord

Ett knivdrama vid en skola i Göteborg slutade i tragedi. En elev under 15 år avled. Och en annan elev, också han under 15 år, pekades ut som gärningsman. Nu får händelsen ett efterspel i rätten, trots den misstänkte gärningsmannens ålder.

ANNONS

Kammaråklagaren Mats Ihlbom väcker bevistalan i Göteborgs tingsrätt mot en misstänkt gärningsman som är under 15 år. En bevistalan innebär en rättegång där domstolen slår fast frågan om skuld utan att utdöma straff. Händelsen rubriceras som mord, alternativt synnerligen grov misshandel och vållande till annan död, grovt brott.

Det är socialnämnden som begärt att frågan ska prövas i rätten. Den utpekade pojkens inställning är en orsak.

– Min klient förnekar händelsen, säger pojkens advokat David Breitfeld.

– Det är ett av skälen till att jag väcker bevistalan för att få gärningen utredd ordentligt, säger Mats Ihlbom.

Till stöd för bevistalan finns flera vittnen som var på plats när händelsen inträffade.

ANNONS

– Sedan finns det teknisk bevisning kopplat till det, säger Mats Ihlbom.

Den nu mordmisstänkte pojken uppges ha blivit rånad strax före knivdådet. Åklagaren väcker samtidigt också åtal mot en sextonåring misstänkt för rån. En gärning som åklagaren anser har samband med händelsen.

– Jag tror min klient tycker att det finns många saker som borde klarläggas. Sedan är det inte roligt för en så ung person att behöva gå igenom det här, säger David Breitfeld.

Jonas Dagson/TT

ANNONS