Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Bert Karlsson i öppet krig med Skara

Bert Karlsson är i öppet krig med hemkommunen Skara. Efter nära 50 år i staden hotar han nu att flytta och liknar kommunstyrelsens ordförande vid Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. – Det Bert säger är ett övertramp. Frågan är om det här är ett förtal och ärekränkning, svarar kommunalrådet Fredrik Nordström.

För de flesta är namnet Bert Karlsson synonymt med Skara. Det var här han grundade sitt musikimperium och startade upp det rikskända sommarlandet som bär just namnet Skara. 

Nu har dock den kontroversielle entreprenören tröttnat. Anledning är att han känner sig motarbetad av kommunen i diverse frågor, bland annat gällande att han nekats bygglov för en glasveranda på en restaurang. Ett beslut som gör att han nu hotar att flytta från kommunen som han anser motarbetar inte bara honom - utan företagsklimatet i stort. 

Funderar på att flytta till Vänersborg 

– Skara är ett stort konkursbo. Det finns inget nöjesliv kvar och ingen ungdom heller. Ingen vill vara kvar i Skara, alla flyttar därifrån, säger Bert Karlsson till TTELA.  

En första åtgärd från "Skara-Bert" är att han nu har grävt upp guldskivorna som är infällda i stenläggningen utanför den musikskola i Skara som han tidigare ägde. 

Bert Karlsson berättar att han planerar att flytta guldskivorna till sin camping Ursand i Vänersborg, en plats som marknadsförs som "Vänerns riviera". 

– Det är två stora plattor med Carola och Vikingarna som är gjutna i mässing. Jag kommer att lägga dem vid entrén till campingen. Vänersborg är en fantastisk stad som har stora möjligheter att utvecklas, säger Bert Karlsson som också uppger att Vänersborg är en stad han själv kan tänka sig att bo i när han enligt egen utsago flyttar till "hösten". 

Förutom flytten av guldskivorna uppger också Bert att han kommer att flytta sitt asylföretag Jokarjo från Skara till Lidköping. 

Liknar kommunalrådet med diktator 

Framför allt är det en person Bert Karlsson pekar ut som ansvarig för att han flyttar - kommunstyrelsens ordförande Fredrik Nordström (S). En man som han i ett citat i tidningen GT, som var först att berätta om Berts flyttplaner, kallar för "Kim Jong-Un två". 

– Det är en person där i kommunledningen som förföljer mig. Jag har aldrig varit med om något liknande, jag kan inte vara kvar, säger Bert Karlsson. 

Nordström: "Kan vara förtal" 

Kommunalrådet Fredrik Nordström ställer sig dock frågande till kritiken. Att den rikskände all-entreprenören och tidigare riksdagsledamoten för partiet Ny Demokrati, Bert Karlsson, liknar honom vid en diktator menar Nordström rent ut av kan vara ett brott. 

– Det Bert säger är ett övertramp. Det är frågan är om det här är ett förtal och ärekränkning. 

Kommer du gå vidare med det här på något sätt?

– Jag får fundera på det. 

När det gäller kritiken i sig menar Nordström att Bert riktar sin ilska åt fel håll. 

– Kritiken stämmer inte. Det handlar om bygglovsärenden som är en myndighetsutövning som inte ligger under mig enligt lagstiftning. Jag får inte påverka det. Lagen är lika för alla. Då är det oerhört viktigt ur demokratisk synvinkel att man inte genom hot, förtal eller påverkan kan ändra tagna beslut, säger Fredrik Nordström.  

Varför tror du Bert Karlsson angriper just dig? 

– Jag vet faktiskt inte det. Jag känner Bert sedan många år tillbaka. Vi har haft många samtal. Vi har varit överens om mycket tidigare, men det här är väl en humörsvängning. Idag är det jag som är i skottgluggen - nästa veckan är det kanske någon annan. 

På frågan om vad det skulle betyda om Bert Karlsson gör allvar av sitt hot och lämnar Skara svarar Nordström först lite syrligt. 

– Det betyder väl att det kommer att finnas ett stort och fint hus till salu.

Sedan tillägger han att Bert Karlsson genom åren har betytt mycket för kommunen. 

– Han har betytt väldigt mycket för Skara. Han har satt Skara på kartan både som en musikstad och genom att han startade Skara Sommarland. Det är därför det är väldigt synd att han missuppfattar hur olika processer går till och pekar ut mig som ansvarig.

Hur mår du över Berts anklagelser? 

– Jag har blivit anklagad av Bert Karlsson tidigare och även då felaktigt. Jag börjar tyvärr bli van. Men det är oerhört jobbigt i och med att det här riktar fokus mot mig som person och inte på mig som politiker, säger Fredrik Nordström.