Ann-Marie Begler ska utreda myndigheterna försummelse när fem barn hölls hemma i åratal utan skolgång. Arkivbild.
Ann-Marie Begler ska utreda myndigheterna försummelse när fem barn hölls hemma i åratal utan skolgång. Arkivbild.

Begler ska utreda brister kring gömda barn

En hel syskonskara i Skåne hölls isolerad från skolan och det övriga samhället i åratal. Nu ska Försäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler utreda kommunens bristande hantering av de fem barnen.

ANNONS
|

Det var i början av juni som HD/Sydsvenskan avslöjade att fem barn i Skåne hållits hemma från skolan och isolerade från samhället i åratal. Fyra av barnen omhändertogs i augusti förra året.

De saknade då grundläggande kunskaper i läsning, skrivning och matematik. Barnen har aldrig gått i skolan. Föräldrarna påstod att barnen utbildades hemma via en webbaserad privatskola i USA. Det gick nio år innan kommunen dubbelkollade uppgiften, som inte visade sig stämma.

Slog larm

Rektorn på skolan som barnen skulle ha gått i ska redan för tio år sedan ha slagit larm till socialtjänsten.

ANNONS

- Jag bad socialförvaltningen att göra ett hembesök hos familjen redan för tio år sedan, säger rektorn till HD/Sydsvenskan. Hon är numera rektor på en skola i en annan kommun.

Något hembesök gjordes dock aldrig. Nu låter kommunen en extern utredare identifiera bristerna i hanteringen och uppdraget går alltså till Ann-Marie Begler, som i fjol petades som generaldirektör för Försäkringskassan.

"Det som har inträffat är en tragedi för barnen och inget annat än ett stort misslyckande för samhället och kommunen", säger den berörda kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

"Allvarliga uppgifter"

Utredare Ann-Marie Begler säger i samma pressmeddelande:

"När barn far illa måste samhället agera resolut och snabbt. Därför tvekade jag inte när jag fick frågan om att utreda den här händelsen. Den är viktig och dessutom intressant."

Skolinspektionen har också inlett en granskning av händelsen.

- Det är allvarliga uppgifter om barn som under så lång tid varit helt utan utbildning, sade Elizabeth Malmstedt, enhetschef vid Skolinspektionen, till TT tidigare i juni.

ANNONS
TT

ANNONS