Barnet fördes till sjukhuset då förlossningen inte gick framåt och det skedde ett akut kejsarsnitt, men barnets liv gick inte att rädda. Arkivbild.
Barnet fördes till sjukhuset då förlossningen inte gick framåt och det skedde ett akut kejsarsnitt, men barnets liv gick inte att rädda. Arkivbild. Bild: Martina Holmberg/TT

Barn dog i samband med hemförlossning

Ett barn avled i samband med en hemförlossning i Stockholmsområdet, rapporterar Dagens Nyheter.
Förlossningen inleddes i hemmet, men kvinnan kom senare in till Södertälje sjukhus där det gjordes ett akut kejsarsnitt.

ANNONS

Hemförlossningen var planerad men den gick inte framåt och då kom kvinnan in till sjukhuset.

– Det gjordes ett akut kejsarsnitt, men barnet överlevde inte, säger Maria Hedström, vårdchef vid Södertälje BB till tidningen.

Sjukhuset har inlett en så kallad händelseanalys och den gäller enbart det som skett på sjukhuset där man inte tar ansvar för det som skett i hemmet. Den aktuella hemförlossningen var arrangerad privat och så kallade hembarnmorskor, som anlitats privat, var behjälpliga vid födseln, enligt DN.

Södertälje sjukhus har ännu inte bestämt om fallet ska lex Maria-anmälas vilket sker om en vårdinrättningen gör bedömningen att man orsakat något som gått fel.

ANNONS

Det är andra gången i år som ett barn i Stockholmsområdet avlider i samband med en hemförlossning. I april fördes ett nyfött barn till Karolinska i Solna. Barnet led av svår syrebrist och avled. Det fallet har anmälts enligt lex Maria.

Det är ytterst få födslar som sker i hemmet. Det handlar om en till två promille av det totala antalet som förra året var 104 000.

ANNONS