Bad om vatten - lurade sig in i parets bostad

Efter att ha frågat om vägbeskrivning till Stockholm och ett glas vatten, lurade de sig in i de äldre parets bostad och stal kontokort. Tillvägagångssättet är ett av de vanligaste sätten att ta sig in i intet ont anande offrens bostad, uppger polisen. – Det är ruskigt fult att utnyttja de svaga i samhället, säger Håkan Karlsson, chef vid polisens Circa-grupp i Göteborg.

ANNONS
|

Under onsdagsförmiddagen fick polisen ett larm om stöld i en bostad i Värnamo.

En man och en kvinna knackade på dörren till ett äldre pars bostad för att be om hjälp med vägbeskrivningen till Stockholm. Strax därefter bad också kvinnanom ett glas vatten.

För paret var personerna helt okända.

I samband med händelsen lämnades en av personerna obevakad en kort stund och efter att de lämnat bostaden insåg paret att två kontokort saknades.

– Personer som är i en utsatt situation, både äldre människor eller funktionsnedsatta, är mest utsatta och det är oftast de som drabbas av sådana brott. De är ofta mer tillmötesgående, sägerThomas Agnevik, presstalesperson vid polisen i Jönköping.

ANNONS

Ingen person är ännu gripen misstänkt för händelsen.

LÄS MER:Barnbedragarna slog till när Sverker var ensam hemma

"Nya ligor letar sig hit"

Håkan Karlsson, chef vid polisens Circa-grupp i Göteborg, berättar att det finns flera olika typer av tillvägagångssätt när det kommer till bedrägerier, som Circa-gruppenarbetar med.

– Det finns olika typer av tillvägagångssätt. Ett är rena fickstölder i det offentliga rummet, alltså att man ser till att ta pinkoden för någons kort eller fickstölder i exempelvis mataffären.Ett annat sätt är att de dyker upp hemma och ber om ett glas vatten eller säger att man kommer från hemtjänsten. Det finns en uppsjö av olika anledningar för att komma in i bostaden,säger Håkan Karlsson.

Han berättar att ett annat sätt ärbedrägerierdär någon ringer och utger sig för att vara en släkting som vill låna pengar.

– Det vanligaste tillvägagångssättet är intrång i en annans bostad. De som dyker upp i en annans bostad har ofta med sig en medhjälpare som ser till att uppehålla den äldre, medan den andra personen stjäl tillhörigheter som nycklar, pengar och plånbok, säger han.

Enligt honom avtjänar flera personer långa fängelsestraff efter att ha gripits för stölder och bedrägerier.

– Nya ligor letar sig hit. Det här handlar om organiserad seriebrottslighet, det är ett väl inövat beteende för de som begår sådana brott. Det här är deras profession, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Lurade sig in hos skolpojke - stal lyxklocka

"Alltid intresserade av sådana tips"

Enligt polisen är äldre några av de som drabbas mest.

– Man upplever att de äldre människorna är enklare, mer ödmjuka och snälla. De som begår brott uppfattar de också på det viset och man har lärt sig att lita på andra människor. Det är ruskigt fult att utnyttja de svaga i samhället, säger Håkan Karlsson.

Efter händelsen i Värnamo vädjar polisen efter allmänhetens tips.

– Får man kännedom om liknande tillvägagångssätt, så är vi alltid intresserade av sådana tips som kan lämnas till polisen på 114 14, säger Thomas Agnevik.

Typiska seriebrott mot äldre och handikappade

  1. Växling– någon ber om växlingspengar. Medan offret gräver i plånboken ”hjälper” gärningsmannen till och norpar samtidigt bank- kortet.
  2. Kartan– en person frågas om vägen och ombeds visa på en karta. Samtidigt passar en medbrottsling på att stjäla målsägandens plånbok.
  3. Bankomaten– gärningsmannen memorerar koden, sedan stjäls plånboken eller kortet i ett obevakat ögonblick.
  4. Bensinstationen– gärningsmannen söker upp en äldre kund på en automatstation, och ber att få tanka på dennes kort mot betalning. Kortet byts ut mot ett annat värdelöst kort under hanteringen.
  5. Smycken– gärningsmannen, oftast en kvinna, vill ge en äldre dam ett smycke som tack för någon vänlighet. Hon knäpper på damen ett halsband, samtidigt som hon plockar av målsäganden den äkta varan.
  6. Bostaden– genom en förevändning om ett glas vatten eller något annat ärende, tar sig gärningsmännen in i den äldres bostad och stjäl smycken och pengar.

Källa: Svenskpolis.se

Hur du kan skydda dig inomhus

Var kritisk mot okända besökare. Begär legitimation och försök att kontrollera den.Ofta finnstelefonnummer för kontroll. Om du släpper in någon okänd person, var uppmärksam på att inte fler personer smiter in när du är distraherad.

  1. Ha gärna ytterdörren låst när du är hemma, så att ingen tar sig in utan att du märker det.
  2. Förvara helst inte stora summor pengar hemma.
  3. Undvik att förvarapengar och värdesaker synligt, till exempel i hallen. Förvara dem gärna inlåsta. Då kan en tillfällig besökare inte ta något.
  4. Var försiktig med bankkort, bankomatkoder och även portkoder. Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.
  5. Fotografera gärna dina värdesaker och se över hur du förvarar dem.

Källa: Polisen

ANNONS