Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
En hockeyspelande revisor har åkt på en slutlig tackling från Högsta förvaltningsdomstolen. Arkivbild. Bild: Ulf Palm/TT

Avslag för tandskadad revisor i högsta instans

Skatterevisorn slog ut en tand under en hockeymatch. Eftersom det skedde under en friskvårdstimme på betald arbetstid begärde han ersättning för arbetsskada. Men det blir definitivt avslag i Högsta förvaltningsdomstolen.

Normalt är en förvärvsarbetande försäkrad mot arbetsskador i arbetsskadeförsäkringen, en del av den allmänna socialförsäkringen.

Sålunda vände sig skatterevisorn till Försäkringskassan för att få sin tand- och läppskada ersatt. Det blev nej där. Samma sak i förvaltningsrätten och kammarrätten.

Nu har högsta instans avgjort saken. Resonemangen i de tidigare besluten får stöd i Högsta förvaltningsdomstolen, där ärendet passerade nålsögat och fick prövningstillstånd.

Domstolen konstaterar att skadan förvisso inträffade i samband med en friskvårdsaktivitet under arbetstid. Men den anställde utövade inte aktiviteten för att den låg i arbetsgivarens intresse. Skatterevisorn deltog frivilligt och arbetsgivaren var inte inblandad, påpekar domstolen:

"AAs anställning som skatterevisor ställer dessutom inte särskilda krav på god fysik för att han ska kunna utföra sina arbetsuppgifter."

Det räcker alltså inte, enligt domstolen, att det indirekt är en fördel för arbetsgivaren om anställda motionerar och sköter sin hälsa. För att bli en ersättningsbar arbetsskada måste den aktuella friskvårdsaktiviteten ha ett samband med den skadades arbete. Där skiljer sig revisorsyrket från till exempel brandmän som är beroende av att hålla sig i form och tränar på arbetstid.

Därmed avslår Högsta förvaltningsdomstolen skatterevisorns överklagande om att få sina tandvårdskostnader ersatta.

Lars Pedersen/TT