Carl Schlyter, före detta miljöpartist, startar Partiet vändpunkt. Arkivbild.
Carl Schlyter, före detta miljöpartist, startar Partiet vändpunkt. Arkivbild.

Avhoppad MP:are startar nytt

Carl Schlyter, som nyligen lämnade Miljöpartiet i protest, startar nu i stället Partiet vändpunkt (PV). Partiet förespråkar bland annat kraftigt höjda koldioxidskatter och förmögenhetsskatt för de rikaste.

ANNONS
|

- Jag hade egentligen tänkt starta ett skogsbolag och arbeta med hållbart jordbruk. Men efter januariuppgörelsen och alla reaktioner på mitt avhopp började jag undersöka om några fler ville starta något nytt, berättar Schlyter för Aftonbladet.

I Partiet vändpunkt ingår även Annika Lillemets och Valter Mutt, som lämnade MP tillsammans med Schlyter när den så kallade januariöverenskommelsen slöts mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna. "Högerpolitik", löd deras dom.

ANNONS

"Vi föreslår i dag fyra reformer för att ha en chans att bemöta klimatkrisen och de växande klyftorna i vårt land", skriver Schlyter och fyra andra representanter för partiet på Dagens Nyheters debattsida.

Bland reformerna finns "en helt ny klimatpolitik" med bland annat kraftigt höjda skatter på koldioxidutsläpp och uttag av naturresurser. Partiet vändpunkt vill också se en "progressiv skattereform" där förmögenhetsskatt och arvsskatt återinförs för de mest välbeställda. En "återvitalisering av demokratin" ska ske genom att man exempelvis överväger att införa ett folkligt veto mot riksdagsbeslut.

TT

ANNONS