Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Julian Assange. Arkivbild.

Assanges förhandling skjuts inte upp

Wikileaksgrundaren Julian Assange är inlagd på sjukavdelning i så dåligt tillstånd "att det inte går att föra ett normalt samtal med honom". Det uppger hans svenske advokat, som begärt att måndagens häktningsförhandling skjuts upp. Uppsala tingsrätt har dock avslagit hans begäran.

I en skrivelse till tingsrätten begärde advokat Per E Samuelson att den häktningsförhandling som är inbokad på måndag skjuts upp tills dess att Assange kunnat ta del av bevisningen i häktningspromemorian.

Sent på tisdagseftermiddagen avslog dock rätten advokatens begäran, enligt flera medier. Förhandlingen kommer att hållas på måndag förmiddag som planerat.

Redan på torsdag ska en brittisk domstol dessutom ta upp USA:s begäran att få Wikileaksgrundaren utlämnad dit.

Assange sitter fängslad i Belmarshfängelset i London för brott mot landets borgensregler. I fredags fick Per E Samuelson under två timmar besöka honom på fängelsets sjukavdelning, där de bara i "begränsad omfattning" kunde diskutera förhandlingen och Assanges syn på misstankarna.

Kan få 170 år

Samuelson vill inte gå in på närmare detaljer om Assanges hälsotillstånd.

- Av omsorg av hans personliga integritet vill jag inte säga mer än vad jag redan sagt. Men till saken hör att han under vårt möte fick reda på av en engelsk advokat att USA utvidgat spioneriåtalet mot honom till 18 punkter, med ett teoretiskt maxstraff på 170 år. Det stal naturligtvis uppmärksamhet, säger han till TT.

TT: Står ni i fortsatt kontakt?

- Fängelset har inte tillåtit telefonsamtal till utlandet, så jag kan inte ringa honom och han kan inte ringa mig. Det går heller inte att genomföra träffar över videolänk. Ska jag träffa honom måste jag åka dit på långt i förväg bokade besök eller åka till ett engelskt advokatkontor, så det är vanskligt att hålla kontakt.

Åklagaren motsatte sig

Vice överåklagare Eva-Marie Persson, som leder förundersökningen om misstänkt våldtäkt i Sverige, motsatte sig försvarets begäran. Hon skrev i ett yttrande till tingsrätten att det inte finns skäl att flytta fram måndagens förhandling.

Enligt Persson är det väsentliga att Assange underrättats om innehållet i häktningspromemorian, inte att den överlämnas rent fysiskt.

Rättad: I en tidigare version angavs fel antal år för det teoretiska maxstraffet i USA.