Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Wikileaksgrundaren Julian Assange begärs häktad i sin frånvaro av vice överåklagare Eva-Marie Persson. Arkivbild.

Assange begärs häktad vid svensk domstol

Nu inleds processen för att få Wikileaksgrundaren Julian Assange till Sverige, där han misstänks för en våldtäkt begången 2010. På måndagen begärdes han häktad men Assanges svenske försvarare vill skjuta på förhandlingen.

Vice överåklagare Eva-Marie Persson leder den återupptagna svenska förundersökningen.

"Jag begär att tingsrätten ska häkta Assange i sin utevaro på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt av graden mindre grovt brott. Om tingsrätten beslutar att häkta honom kommer jag att gå vidare med att utfärda en europeisk arresteringsorder i vilken han begärs utlämnad till Sverige", skriver Persson enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Åklagaren vill att häktningsförhandlingen i Uppsala tingsrätt hålls denna vecka men Assanges försvarare, advokat Per E Samuelson, vill skjuta upp förhandlingen till tidigast den 3 juni, rapporterar Upsala Nya Tidning. I ett yttrande skriver Samuelsson att han måste få möjlighet att träffa sin klient i det brittiska fängelset och hinna gå igenom handlingar i målet.

Dömd till fängelse

I Storbritannien dömdes Assange till fängelse i 50 veckor efter att ha brutit mot borgensbestämmelser som han ålades i samband med att våldtäkten i Sverige utreddes. Assange tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London där han beviljades politisk asyl.

För två år sedan lades förundersökningen ner eftersom den dåvarande förundersökningsledaren, överåklagare Marianne Ny, kommit till slutsatsen att det inte längre gick att driva undersökningen framåt.

Beslutet möttes av stark kritik och det är på begäran av den utsatta kvinnans juridiska ombud, advokaten Elisabeth Massi Fritz, som Åklagarmyndigheten på nytt driver ärendet.

Omvänt har den svenska rättsprocessen mot Assange kritiserats av hans anhängare. De påstår att anklagelserna mot honom är en del av ett politiskt spel och fruktar att Assange skulle kunna utlämnas från Sverige till USA, där han misstänks för grova brott i samband med avslöjanden om USA:s agerande i kriget mot terrorism.

Kan utlämnas till USA

En process pågår i Storbritannien och Assange kan komma att utlämnas till USA.

"Vid en konkurrenssituation mellan en svensk europeisk arresteringsorder och en amerikansk utlämningsbegäran, är det brittiska myndigheter som beslutar om prioriteringsordningen. Utgången av den processen går inte att förutse", skriver Eva-Marie Persson i pressmeddelandet.

Åklagarmyndigheten har enligt Persson fått indikationer på att Assange kommer att släppas ur det brittiska fängelset efter att ha avtjänat 25 veckor av sitt straff. Om han då flyttas till Sverige kan han åtalas för den misstänkta våldtäkten. Men Eva-Marie Persson har ingen tid att spilla. Brottet preskriberas i augusti nästa år.