Kidnappningen av Nils 'Einár' Grönberg ägde rum i april 2020. Året därpå dödades han i en skottlossning i Hammarby sjöstad i södra Stockholm. Arkivbild.
Kidnappningen av Nils "Einár" Grönberg ägde rum i april 2020. Året därpå dödades han i en skottlossning i Hammarby sjöstad i södra Stockholm. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ännu en man åtalas för kidnappningen av Einár

Flera personer har redan dömts efter kidnappningen av rapartisten Nils "Einár" Grönberg i april 2020.
Nu har ännu en man åtalats misstänkt för människorov – han hade enligt åklagaren en drivande roll i brottet.

ANNONS
|

– Enligt mig har han varit väldigt aktiv. Han är med under lång tid i planeringsstadiet, hela vägen fram till det som blir människorovet och rånet, säger kammaråklagare Ida Arnell till Expressen som först kunde berätta om det nya åtalet.

I april 2020 kidnappades den numer avlidne rapartisten Nils "Einár" Grönberg, då 17 år gammal, och fördes till en lägenhet där han blev rånad och där förnedrade bilder togs på honom. Kidnappningen orkestrerades av personer inom det så kallade Vårbynätverket i södra Stockholm, i samarbete med andra kriminella grupperingar. Syftet tros ha varit att pressa Grönberg på pengar.

Fler personer har redan dömts för inblandning i människorovet och rånet, bland annat den utpekade ledaren för Vårbynätverket, Chihab Lamouri, samt rapparen Haval Khalil. Rapparen Yasin Mahamoud dömdes för inblandning i ett tidigare planerat kidnappningsförsök som aldrig blev av.

ANNONS

Samtliga har nekat till brott.

Nu har en man i 40-årsåldern också åtalats för inblandning i händelsen, rapporterar Expressen. Åtalet kommer först nu då han tidigare varit på rymmen och omfattar bland annat människorov, rån och försök till grov utpressning. Även han nekar till brott.

Nils "Einár" Grönberg sköts till döds i oktober förra året. Fallet är fortfarande olöst.

ANNONS