Mannen sålde fentanyl som förpackats i nässprejflaskor. Arkivbild.
Mannen sålde fentanyl som förpackats i nässprejflaskor. Arkivbild.

Ännu en fentanylsäljare åtalas – för dråp

Varken varningar eller dosanvisningar fanns med på fentanylflaskorna som såldes via nätet. Elva unga män dog sedan de använt substansen, som kan vara många gånger starkare än heroin. Säljaren har varit likgiltig inför dödsrisken, menar åklagaren som nu åtalar mannen för dråp.

ANNONS
|

Under hösten 2017 dog flera unga män av cyklopropylfentanyl, en variant av det starkt smärtstillande läkemedlet fentanyl. Spåren ledde till en ung man i Östergötland, som sålde preparaten via nätet.

- Då hade vi en ganska kort spaningsperiod. Normalt sett spanar man kanske lite mer för att få grepp om verksamheten. Men i det här fallet vågade vi inte fortsätta, för folk dog ju, säger åklagaren Britt-Louise Viklund.

ANNONS

Nu åtalar hon den 24-årige mannen för elva fall av dråp, då hon hävdar att det var just cyklopropylfentanylet han sålde som orsakade männens död. Det visar bland annat de obduktioner som gjorts.

- Dessutom kan vi i vissa fall se att de har gjort beställningar av honom. I vissa fall har vi hittat flaskor och kartonger som vi kan se kommer från hans firma och i vissa fall kan vi se att man betalat pengar till hans firma dagarna före dödsfallet, säger Viklund.

Halter varierade

Fentanyl är en mycket potent drog som i de här fallen förpackades i nässprejflaskor. Doserna blir olika varje gång man sprejar, och flaskorna har visat sig innehålla både olika mängder och halter av fentanylvarianten.

- Han har också sålt det här utan några instruktioner, varningstexter eller dosanvisningar. Det har varit lätt för folk att få felaktiga doser, vilket ju också visar sig eftersom så många människor har avlidit, säger Viklund.

ANNONS

Tidigare har två bröder från Stockholm dömts sedan de sålt fentanyl via nätet till åtta människor som dog. Men rubriceringen i det fallet blev vållande till annans död, som är ett så kallat oaktsamhetsbrott.

Nu går Britt-Louise Viklund ett steg längre och vill att rätten prövar rubriceringen dråp, som är ett uppsåtligt brott. Mannen har varit likgiltig inför dödsrisken med fentanylet, anser hon. Det visar bland annat avsaknaden av dosanvisningar och att mannen utan utbildning i kemi eller liknande blandat till fentanylet i en förrådslokal.

- Han har ju inte heller överlåtit det till personer i sin närhet, som han känner och har kunnat varna, utan han har sålt helt fritt över nätet, till vem som helst som gjort en beställning av honom.

"Inte acceptabelt"

Att pröva gränsen för dråp är viktigt för att ge upprättelse för de efterlevande, anser Britt-Louise Viklund.

- Det är också för samhället, att kunna visa hur allvarligt det här är och att det förhoppningsvis leder till rejäla straff. Man kan tjäna enormt mycket pengar på sådan här hantering. Då måste samhället skicka kraftfulla signaler: att det inte är acceptabelt att man leker med andra människors liv på det här sättet, för sin egen vinnings skull.

ANNONS

24-åringen förnekar bestämt brott, uppger hans advokat Martin Persson, som tror att mannen kommer att frias helt:

"Det är vidare min egna bestämda uppfattning att det inte alls kommer gå att utreda om de avlidna personerna dött av en oavsiktlig överdos eller om de dött genom egen avsiktlig handling (självmord). Vi kommer under den kommande rättegången presentera omfattande egen bevisning som visar just detta", skriver han i ett mejl till TT.

TT

Fakta: Fentanyl

Fentanyl är ett starkt smärtstillande medel som används inom vården, men som också tagit steget ut på den illegala marknaden och lett till många dödsfall. Substansen kan påverka andningen och leda till försämrad syresättning och/eller andningsstillestånd.

I Sverige har det de senaste åren dykt upp fentanylanaloger, alltså kemiska varianter av fentanyl. Analogerna tas ofta som nässprej, vilket är förenat med stora risker eftersom fentanyl är extremt potent och svårt att dosera.

Fentanylsubstanser har orsakat ett stort antal allvarliga förgiftningar och tagit många människors liv de senaste åren. Statistik från Rättsmedicinalverket visar att över 130 personer avled 2017 efter att ha använt fentanyl eller fentanylanaloger. Efter det har antalet dödsfall minskat kraftigt.

Den variant 24-åringen sålde klassades i oktober 2017 som hälsofarlig vara och i december 2017 som narkotika.

Källor: Rättsmedicinalverket och Folkhälsomyndigheten

ANNONS