Flera liberala ombud tänker gå emot förbundens omröstningar i valet om ny partiledare för Liberalerna – i stället för att rösta för Nyamko Sabuni tänker de rösta på Erik Ullenhag. Arkivbild.
Flera liberala ombud tänker gå emot förbundens omröstningar i valet om ny partiledare för Liberalerna – i stället för att rösta för Nyamko Sabuni tänker de rösta på Erik Ullenhag. Arkivbild.

Anhängare till Ullenhag gör uppror

Flera av Liberalernas ombud tänker gå emot sina förbund i valet av ny partiledare – och rösta på Erik Ullenhag i stället för Nyamko Sabuni. Upprorsmakarna är dåliga förlorare, menar Torkild Strandberg, ordförande för L i Skåne.

ANNONS
|

På fredag den 28 juni håller Liberalerna extra landsmöte för att välja en ny partiledare efter Jan Björklund.

Flera av partiets förbund i landet har inför mötet genomfört rådgivande medlemsomröstningar och i en majoritet av dem har medlemmarna röstat för Nyamko Sabuni som ny ledare.

Men partiets 183 ombud är fria att rösta på vilken kandidat de vill. Nu meddelar elva av dem i en debattartikel i Expressen att de i flera fall kommer att gå emot utfallet i omröstningarna på förbundsnivå – och i stället rösta på Erik Ullenhag.

ANNONS

"Individuell tolkning"

En av Ullenhaganhängarna är Anders Rickman, ordförande för L i Jönköpings län, ett av förbunden som ställt sig bakom Sabuni.

- Det är viktigt att ombuden tror på den kandidat de röstar på. Generellt sett i hela landet är det bara 35–40 procent av medlemmarna som röstat, så det finns utrymme i de flesta länen att göra en individuell tolkning, säger Anders Rickman.

Ullenhags anhängare uppger att de är oroliga för att Liberalernas interndemokrati ”urholkas under höga rop”, eftersom flera toppar inom partiet har krävt att ombuden röstar på den kandidat som vunnit de rådgivande omröstningarna.

"Häpnadsväckande brott"

Torkild Strandberg, ordförande för det tunga länsförbundet i Skåne, får kritik för att ha uppmanat ombud som inte vill rösta på Sabuni att lämna plats åt en ersättare som gör det – ”ett häpnadsväckande brott mot Liberalernas stadgar”. Något Skåneordföranden slår ifrån sig med att det är helt i linje med förbundets praxis.

- Det är antaget i fullständig enighet innan vi ens visste vilka kandidaterna till partiledarposten skulle vara.

ANNONS

- Hade våra medlemmar röstat för Ullenhag hade jag antingen fått åka till landsmötet som gäst och applådera den nya partiledaren eller så hade jag fått tugga i mig medlemmarnas uppfattning. Det är inget konstigt, säger Torkild Strandberg.

Tror ombuden viker sig

Anders Rickman avstår från att rösta på landsmötet, eftersom han som vill se Ullenhag som partiledare samtidigt är ordförande för ett länsförbund som stödjer Sabuni. Men han uppmanar den som kommer att ersätta honom att välja fritt.

- Jag tror att ombuden generellt sett röstar efter eget huvud, säger Anders Rickman.

Sabunianhängaren Torkild Strandberg tror att ombuden som egentligen stöttar Ullenhag viker sig under trycket från medlemmarna och att Liberalerna slutligen väljer hans kandidat på landsmötet.

- Det ska till något väldigt exceptionellt om ett parti som balanserar på gränsen till riksdagen ska våga göra något annat. Jag tror inte det skulle föra något gott med sig, säger Torkild Strandberg.

ANNONS
TT

Fakta: Liberalernas två toppkandidater

Erik Ullenhag

Ålder: 47 år

Bor: Stockholm, Amman

Yrke: Jurist och diplomat

Var integrationsminister i Alliansregeringen 2010–2014.

Partisekreterare 2006–2010 och har suttit i riksdagen 2002–2006, 2009–2010 samt 2014–2016.

Sedan 2016 är han Sveriges ambassadör i Jordanien.

Nyamko Sabuni

Ålder: 50 år

Bor: Täby

Yrke: Hållbarhetsdirektör

Var riksdagsledamot 2002–2006.

Satt i Alliansregeringen 2007–2013, bland annat som integrations- och jämställdhetsminister.

Fram tills hon tillkännagav sin kandidatur var hon hållbarhetschef på ÅF.

ANNONS