Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Angela Gui, dotter till frihetsberövade Gui Minhai. Arkivbild.

Angela Gui: Ambassadören hade dåligt omdöme

Den fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhais dotter Angela Gui säger att hon utsattes för påtryckningar under det omtalade mötet som Sveriges Kina-ambassadör Anna Lindstedt bjöd in till.

En kinesisk affärsman bekräftar att ett hemligt möte ägde rum i Stockholm om Gui Minhai som ambassadör Anna Lindstedt bjöd in till. Enligt utrikesdepartementet (UD) informerade inte Lindstedt i förväg om mötet och hon utreds nu av Säkerhetspolisen för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt.

Gui Minhais dotter Angela Gui var med på mötet och där ska hon ha utsatts för påtryckningar.

- Jag upplevde stämningen som extremt intensiv och väldigt oklar eftersom jag gång på gång försökte få klarhet i varför jag skulle behöva vara där, vad det var för information jag skulle få, och så vidare, säger hon i Agenda.

- Och det var väl när jag började ifrågasätta den här planen som stämningen började bli riktigt hotfull. Om jag behövde gå på toa så behövde någon följa med mig, och det var också en av de här affärsmännen som jag fick intrycket hade koll på alla på ett sätt som jag inte uppfattade som normalt, fortsätter hon.

Inte tala med medier

Angela Gui säger att vissa krav ställdes på henne under mötet. Hon skulle gå med på att inte tala med några medier om sin pappa, hon skulle upphöra med sin aktivism och även försöka övertala andra aktörer som varit aktiva i kampen om hennes fars frigivning att tystna.

Vad gäller ambassadör Anna Lindstedts roll säger Angela Gui att hon varit väldigt personligt engagerad i fallet.

- Jag tror inte att hon hade några onda avsikter men däremot så tror jag att det helt klart rör sig om dåligt omdöme. Men jag vet inte till vilken grad hon var med och formulerade de här kraven.

Lindstedt ska enligt Angela Gui ha varit beredd att gå med på att intervjuas i svensk tv och berätta om den ljusa framtiden för svensk-kinesiska relationer – om Gui Minhai släpptes fri. Samtidigt skulle ambassadören be om ursäkt för ett inslag i SVT:s Svenska Nyheter om hur kinesiska turister behandlades i Stockholm, säger Angela Gui.

"Musikaktiviteter"

Den kinesiske konsulten som ska ha varit med vid mötet säger till Sveriges Radios Ekot att han är "mycket bekant" med Kina-ambassadören Anna Lindstedt.

Ekot uppger att man tagit del av dokumentation gällande deras bekantskap som visar på att den är "etablerad och långvarig". Den kinesiske affärsmannen ska ha hjälpt ambassadören med att ordna nya kontakter i Kina.

Affärsmannen är tystlåten om själva mötet och säger att det handlade om musikaktiviteter för svenskar i Kina. Han uppger att han inte har något med politik att göra.

Den kinesiske affärsmannen vill inte säga något om Gui Minhais dotter Angela Gui, som var med på mötet, eller vad som sades.

- Den här saken verkar vara känslig nu, vårt huvudsakliga arbete handlar om kulturutbyte.

M: Korten på bordet

UD uppgav först att ingen på departementet känt till mötet, men ändrade sig senare till att ingen som arbetat med fallet Gui Minhai känt till mötet. Frågan om vem eller vilka på UD som då haft kännedom om mötet har man inte velat svara på.

Moderatledaren Ulf Kristersson säger till Svenska Dagbladet att UD måste redovisa vad som egentligen har hänt.

- Det är ett av de kanske allvarligaste konsulära fallen på många år med tanke på det maktspråk och inflytande Kina har. UD måste lägga korten på bordet.

I SVT:s Agenda utvecklade han kritiken och anser att om UD på något sätt varit inblandat i händelsen på hotellet i Stockholm så är det "en oerhörd händelse". Samtidigt är det en brist om UD inte kände till mötet alls, säger han.