Den andra dosen är helt avgörande för att du ska få ett fullgott skydd mot covid-19, säger immunitetsforskaren Marcus Buggert.
Den andra dosen är helt avgörande för att du ska få ett fullgott skydd mot covid-19, säger immunitetsforskaren Marcus Buggert. Bild: Erik Mårtensson/TT

"Andra vaccindosen helt avgörande"

Den andra dosen vaccin är helt avgörande för ett fullgott skydd mot covid-19. Det säger immunitetsforskaren Marcus Buggert, som dessutom tycker att man kan ta den andra dosen "så fort som möjligt".

ANNONS

Det råder förvirring kring huruvida den andra vaccindosen mest är till för att befästa och förlänga det immunsvar som den första dosen ger mot covid-19, eller om den är helt nödvändig för att få ett fullgott skydd. I medierna har "experterna" uttryckt sig olika på den punkten.

För Marcus Buggert, immunitetsforskare på Karolinska institutet vars forskning bland annat handlar om just hur kroppen reagerar på vacciner, råder det ingen tvekan:

– Den andra dosen vaccin är helt nödvändig för att du ska få ett fullgott skydd, säger han.

TT: Men varför säger vissa experter att den andra dosen mest är till för att befästa och förlänga immunsvaret av den första dosen?

ANNONS

– Det är ett gammalt synsätt. Det stämmer ju till viss del. Den andra dosen ser säkert till att skyddet varar längre, men framför allt är det först då du får de här riktigt höga antikroppsnivåerna och det är först då du får ett bredare skydd, med bland annat T-celler.

"Folk slappnar av"

Efter den första dosen av ett mRNA-vaccin (Pfizer-Biontech eller Moderna) ligger skyddet runt 60 procent, medan det efter två doser kommer upp i 90 procent eller mer.

– Jag har märkt att många slappnar av efter den första dosen, men det bör man inte göra. Folk gör som de vill, men det skulle inte vara jätteasroligt om man är i Grekland och behöver söka vård på grund av covid-19, säger Marcus Buggert.

Intervallet mellan doserna har också orsakat huvudbry.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att Pfizer-Biontechs vaccin "Comirnaty" bör ges med 3-7 veckors intervall, medan det bör gå 4 till 7 veckor mellan doserna av Modernas "Covid-19 Vaccine Moderna".

Eftersom första dosen ger ett så pass bra skydd ändå, tycker dock myndigheten att regionerna "så långt som möjligt" bör planera vaccineringarna med 7 veckors mellanrum. På så sätt hinner fler få första dosen vaccin, något som visat sig minska smittspridningen.

Annorlunda för Astra-vaccinet

En del experter har sagt att det dessutom bara är bra att vänta lite, eftersom immunsvaret då blir ännu bättre. Marcus Buggert håller med om det, även om han säger att den förbättringen nog är på marginalen.

ANNONS

– Det är minimalt. Å andra sidan får man vänta längre innan man får ett fullgott skydd. Så om man skulle tänka rent egoistiskt vore det bästa att ta den andra dosen så fort som möjligt efter den första. Å andra sidan kan jag förstå att regionerna gör så här. Det har jag inga invändningar alls emot.

För Astra Zenecas vaccin, däremot, har det visat sig vara en tydlig fördel med ett litet längre tidsintervall mellan doserna.

– Men det är en helt annan typ av vaccin, där kroppen kan bilda antikroppar mot det förkylningsvirus som man använder sig av som en vektor för att föra in vaccinet i kroppen. Om man väntar lite, går nivåerna av dessa antikroppar ner, vilket troligtvis är orsaken till att det är bättre med ett litet längre intervall för just detta vaccin, säger Buggert.

ANNONS