Provtagningsblanketter på akutmottagningen för våldtagna kvinnor på Södersjukhuset i Stockholm. Arkivbild.
Provtagningsblanketter på akutmottagningen för våldtagna kvinnor på Södersjukhuset i Stockholm. Arkivbild.

Andelen uppklarade våldtäkter sjunker

Fler våldtäktsutredningar som konkurrerar med andra grova brott gör att våldtäkterna tar lång tid att klara upp. Ny statistik från Brå visar en kraftig nedgång av uppklarade våldtäkter.

ANNONS
|

Bara åtta procent av de våldtäkter som har lett till en polisutredning under det första halvåret 2017 har klarats upp, enligt statistik från Brå. Det är en drastisk nedgång från förra året då siffran var 12 procent.

Rikspolischefen Dan Eliasson avfärdar Brås siffror och pekar på annan statistik som han anser är mer relevant.

- Vi har klarat av fler våldtäkter hittills i år jämfört med förra året. Vi har lämnat över fler ärenden till åklagare, säger han.

ANNONS

- Sedan har antalet anmälda våldtäkter ökat, med 13 procent tror jag siffran är. Vi har fler utredningar pågående än tidigare och det måste vi ta hem och det avdelar vi resurser till.

En förklaring till att våldtäkter tar lång tid att utreda är att i områden där det har inträffat många dödskjutningar har polisen "tvingats ta mycket av erfaren utredningsexpertis för de morden", har Eliasson tidigare sagt till TT.

Svåra utredningar

Johanna Olseryd är utredare på Brå och arbetar med frågor om sexualbrott. Hon tycker inte att nedgången från 12 till 8 procent är anmärkningsvärd.

- Många anmärker på att siffran känns låg, men man måste ha förståelse för att det finns omständigheter i de här brotten som gör att de är svåra att utreda. Man kan till exempel ha bevisning som gör att det går att styrka att det har skett ett samlag, men det kan ändå vara svårt att bevisa att det har skett utan samtycke, säger hon.

ANNONS

En förklaring till den sjunkande uppklaringsprocenten är att fler våldtäkter anmäls. Siffran över handlagda ärenden för de sex första månaderna i år är 4004 våldtäkter. Motsvarande siffra för samma period förra året var 3047. Det kan jämföras med siffrorna över uppklarade våldtäkter: 302 det första halvåret 2017 respektive 354 förra årets första halvår.

I statistiken gömmer sig också ett nedlagt ärende med runt 500 våldtäkter, vilket drar ner uppklaringsprocenten.

- Det kan handlar om brott i nära relationer, där en kvinna har utsatts för våldtäkter under många år. Varje våldtäkt räknas då som ett brott, säger Johanna Olseryd.

Anmälningar ökar

I fjol presenterade Brå siffror som visade att antalet anmälda sexualbrott ökat kraftigt. Det behöver dock inte innebära att fler våldtäkter begås i dag än tidigare.

- När det gäller våldtäkter så ligger antalet anmälningar ganska stabilt de senaste åren och det är väl det som gör att man tror att anmälningsbenägenheten har ökat, säger Johanna Olseryd.

ANNONS

Samtidigt konstaterar hon att Brå inte kan uttala sig säkert om varför fler sexualbrott anmäls.

- Vi utesluter inte att ökningen beror på både en ökad utsatthet och en ökad benägenhet att anmäla, att man nu definierar det man har utsatts för som ett sexualbrott.

Eliasson befarar å sin sida att det inte bara är anmälningsbenägenheten som är större, utan att även de faktiska våldtäktsfallen blivit fler.

- Jag har en olustig känsla när det gäller sexualbrottens utveckling i vårt land just nu, säger rikspolischefen.

- Vi ser att antalet anmälda våldtäkter ökat, vi har haft diskussioner om sexuella ofredanden på festivaler och i andra sammanhang. Nu kommer Brå med en kunskapsrapport i början av november och jag tror att vi ska hålla väldigt stor uppsikt på vad den kunskapen kan ge oss. Men vi känner att vi måste ägna ännu mer resurser till sexualbrotten.

ANNONS
TT

ANNONS