Alliansens partiledare Ulf Kristersson (M), Jan Björklund (L), Annie Lööf (C) och Ebba Busch Thor (KD). Arkivbild.
Alliansens partiledare Ulf Kristersson (M), Jan Björklund (L), Annie Lööf (C) och Ebba Busch Thor (KD). Arkivbild.

Alliansväljare väljer samarbete med S över SD

De flesta som röstar på Alliansen vill hellre se en samregering med S än med SD om det blir aktuellt efter valet, visar en ny opinionsundersökning.

ANNONS
|

Alliansväljarna som medverkade i undersökningen fick välja mellan en blocköverskridande regering med S eller en Alliansregering med stöd av SD. 53 procent valde alternativet med den blocköverskridande regeringen medan 28 procent hellre vill att Alliansregeringen får stöd av SD.

Det visar en mätning som Novus har gjort på uppdrag av Sveriges Radio Ekot.

Av de som röstar på Allianspartierna Liberalerna och Centern väljer nästan 70 procent ett regeringsalternativ med S, medan mindre än hälften av Moderaternas väljare vill samma sak om det blir aktuellt efter valet i höst.

Politiska bedömare anser att det finns stor risk att Alliansen spricker efter valet. Det håller Centerns partisekreterare Michael Arthursson inte med om.

ANNONS

- Jag tror inte att det är stor risk att alliansen spricker. Vi går till val alla fyra partier för att få en ny Alliansregering efter valet. Men skulle vi inte få det mandatet, då finns olika alternativ. Vi är väldigt tydliga med att vi hellre förhandlar över blockgränsen än blir beroende av SD, säger han till Ekot.

Även SD:s väljare fick i undersökningen ta ställning till samma alternativ som Alliansväljarna. Av dem svarade 53 procent att de hellre vill att partiet ska ge stöd till en Alliansregering än att Alliansen regerar med S.

Tillfrågade rödgröna väljare fick delvis andra svarsalternativ. Av dem vill 37 procent att S och MP fortsätter i regeringen med stöd av Vänsterpartiet i riksdagen, medan 26 procent hellre vill se ett blocköverskridande styre.

2000 personer har deltagit i undersökningen.

TT

ANNONS