Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Björklund vill se fler förändringar inom polisen efter Eliassons avgångsbesked. Arkivbild.

Alliansen välkomnar avgången

Kort efter beskedet om att Dan Eliasson avgår som chef för polisen trillade de första reaktionerna in. Många politiker välkomnar avgången.

Ebba Busch Thor riktar hård kritik mot Eliasson: "Välkommet att Eliasson lämnar polisen. Ovälkommet att han tar över MSB som också är en viktig myndighet.", skriver KD-ledaren på Twitter.

KD:s rättspolitiske talesperson Andreas Carlson utvecklar partiets synpunkter för TT. Han menar att Eliasson inte är lämplig för chefspositionen på Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB) eftersom han, enligt Carlson, misslyckats med att bygga ett förtroende inom Polismyndigheten.

- Det finns snart ingen myndighet han inte har varit chef för. Det är väl bara Arbetsförmedlingen och dit borde han ha skickats fast av andra skäl, säger Carlson.

Får medhåll

KD får medhåll av de övriga allianspartierna.

"Chefer inom polisen behöver visa ledarskap och utkrävas på ansvar. Här har såväl Eliasson som regeringen brustit. Bra att han nu slutar. Det är ett viktigt steg på vägen för att skapa arbetsro i organisationen och öka tryggheten i hela landet.", säger Centerledaren Annie Lööf i ett uttalande.

Liberalernas partiledare Jan Björklund twittrar om att han vill se ytterligare förändringar: "Bra att Dan Eliasson (S) avgår. Men det räcker inte. Nu krävs ny politik."

Även den moderate EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark riktar en känga mot Eliasson via Twitter och skriver att: "Den ständiga flyttkarusellen med Dan Eliasson kommer nu med MSB ha undergrävt fyra viktiga myndigheters verksamhet och förtroende".

En annan politiker som kritiserar är SD:s Paula Bieler: "Dan Eliasson avgår alltså. Jag hade jublat om det inte var så att han gick vidare till att sköta (läs förstöra) MSB.", skriver hon på Twitter.

Lyfter fram problem

Kriminologprofessorn Leif GW Persson lyfter fram problemen med polisens omorganisation och Eliassons ansvar här:

- Hela den omorganisationen har gått ut över polisverksamheten och mest gått ut över delarna utanför storstäderna, det är en olycklig reform som han var djupt inblandad i, säger Persson till Svenska Dagbladet.