Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alliansen vill att ordförandeposterna i riksdagens utskott fördelas beroende på valresultatet. Arkivbild.

Alliansen öppnar för ordförandeposter till SD

Alliansen öppnar för att ge Sverigedemokraterna ordförandeplatser i riksdagens utskott efter valet i höst. De tänker ta upp frågan med Socialdemokraterna – men S säger blankt nej. Och inom Alliansen hörs protester.

Uppgifterna om Alliansens utspel rapporterades först av SVT Nyheter. Hittills har SD, med i dag runt 20 procent i opinionsmätningarna, varit utestängda från sådana poster.

- Partierna bör beredas möjlighet att få access till posterna i storleksordning, bekräftar Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, för Sveriges Radios Ekot.

Utskotten är centrala i riksdagsarbetet och behandlar de lagförslag som sedan röstas om i riksdagen.

Sverigedemokraterna har representanter i alla 15 utskotten, men ingen ordförande eller vice ordförande. Tidigare har dessa poster fördelats inom de traditionella blocken.

S: Vill inte ge SD makt

Kristdemokraternas gruppledare Andreas Carlson meddelar till TT att Alliansen är överens och kommer ta upp frågan med Socialdemokraterna. Även Centerpartiet är med på noterna.

- Det här är ingen signal om samarbete med SD på något sätt eller att ge bort platser utan det här är en fråga om proportionalitet, säger Centerns gruppledare Anders W Jonsson.

Men Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman säger att S inte stödjer att SD får tillgång till posterna.

- Jag ser inget skäl att ge Sverigedemokraterna makt och inflytande genom att ge dem utskottsordförandeposter, säger han till TT.

C-ledamot: "Upprörd"

Han tycker dock det är ett "rimligt argument" att fördela platserna efter valresultatet, men framhåller att inget valresultat finns än.

Även inom Alliansen hörs protester. Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson skriver på Facebook att hon "vet ärligt talat inte vad som pågår och är rätt upprörd just nu".

Hon fortsätter sitt inlägg med att konstatera att C-riksdagsgruppen inte har varit involverade i Alliansutspelet.

"Går snabbt nu"

Alliansen ändrade också nyligen linje om vem som ska bli talman efter valet i höst, och kommer att presentera en gemensam kandidat även om Moderaterna inte blir största parti. Statsvetare har pekat ut detta som att skicka signaler till SD om att de inte får någon talmanspost även om de skulle bli största parti.

- Man kan konstatera att det går snabbt nu för de borgerliga. De är beredda att ta Sverigedemokraternas stöd och bryta sina egna principer för att få en egen talman på plats, en princip som gällt för svensk borgerlighet i 40 år, säger Anders Ygeman.

- Man kan undra vad Jan Björklund ska säga till sina barn när han för någon månad sedan lovade att han aldrig skulle ge Sverigedemokraterna makt och inflytande.