Alla serveringsställen tvingas stänga senast 20.30

Läget är fortfarande allvarligt och risken för en tredje våg stor. Därför inför regeringen nu ytterligare restriktioner för att begränsa smittspridningen. Alla serveringsställen tvingas stänga tidigare och maxantalet besökare i butiker begränsas ytterligare.

ANNONS
|

Under en presskonferens på onsdagseftermiddagen uttryckte statsminister Stefan Löfven oro för att smittspridningen fortfarande är hög.

– Läget är allvarligt, vi har en hög smittspridning och vi har muterade varianter. Det finns risk för en tredjevåg, men det är inte ödesbestämt utan vi bestämmer genom vårt agerande om det blir så, säger Stefan Löfven.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att man ser en minskad följsamhet för de restriktioner som finns. Resorna ökar och trängseln ökar.

Så får det inte se ut, enligt statsministern.

– Det är inte läge att slappna av. Det får inte förekomma trängsel. Inte i butiker, inte vid bensinstationer. Inte någonstans.

ANNONS

Alla tvingas stänga tidigare

Som en följd av detta har regeringen gett Folkhälsomyndigheten möjligheten att ytterligare begränsa öppettiderna för alla typer av serveringsställen, oavsett om de serverar alkohol eller ej. Dessutom har man beslutat att ytterligare skärpa maxtaket för antalet besökare i gym, köpcentrum och butiker.

– Det behövs en ny mobilisering för att hindra en tredje våg, säger socialminister Lena Hallengren.

De nya restriktionerna innebär att serveringsställen måste stänga redan 20.30 och föreslås gälla från den 1 mars.

Vad gäller maxtaket för antalet besökare i butiker och andra lokaler, så är taket ännu inte bestämt.

– Vi håller på och överlägger med Svensk handel om det just nu, för att hitta en bra modell. Vi återkommer, säger Johan Carlson.

Beredda att stänga i fjällen

På presskonferensen fick regeringen och Folkhälsomyndighetens generaldirektör många frågor om varför man inte sätter en gräns för hur långa resor som får göras, så som skedde i våras, med tanke på att det skett en ökad smittspridning i fjällen under sportlovet.

Johan Carlson säger att de lov som varit sedan dess, under sommar, höst och jul, visat att det inte är resorna i sig som är problemet och underströk än en gång att den som ger sig av på en resa måste klara av att inte bidra till trängsel.

ANNONS

Han sa också att man följer utvecklingen och att man är beredda på att agera om det skulle komma stora lokala utbrott, likt det som just nu syns i Lycksele.

– Vi har hela tiden en beredskap för stora utbrott. Vi vill inte ha en situation som i Lycksele. Vi följer utvecklingen i Jämtland, och än är den inte alarmerande, säger Johan Carlson.

ANNONS