Inte så inbjudande. Algblomning i vattnen utanför Tyresö, Stockholms län, tidigare i somras.
Inte så inbjudande. Algblomning i vattnen utanför Tyresö, Stockholms län, tidigare i somras. Bild: Pontus Lundahl/TT

Algblomning på flera håll i Östersjön

Med värmen gynnas tillväxten av alger och från flera håll längs kusterna – från Ångermanland till Blekinge – rapporteras om lokala algblomningar.

ANNONS

visar ytansamlingar av alger i ett stort område i Bottenhavet.

– Det är lite speciellt i år, då det åtminstone den senaste vecken legat ett ganska stort område i Bottenhavet med ytansamlingar av cyanobakterier. De växer lite och driver lite med vindarna, säger vakthavande oceanograf Magnus Larsson på SMHI.

Ytansamlingar av den storleken brukar vara vanligare längre söderut i Östersjön.

– Det brukar bli en period varje sommar även i Bottenhavet, men kanske inte så här långvarigt. Det hänger ihop med att det varit ganska svaga vindar, säger Magnus Larsson.

Den stora ansamlingen alger ligger ute till havs, men i nformationscentralen för Bottniska viken har de senaste dagarna rapporterat om algblomningar i Örnsköldsviks, Kramfors och Hudiksvalls kommuner.

ANNONS

Blomning av cyanobakterier rapporteras också från Stockholms skärgård och Karlskrona, enligt i nformationscentralen för egentliga Östersjön. "Om det blir vindstilla i helgen så finns det risker att det ansamlas i vikar, så kolla in vattnet innan du hoppar i", lyder uppmaningen.

Barn bör inte alls leka eller plaska i vatten med blommande alger, eftersom de kan bli allvarligt sjuka om de sväljer vattnet. Även hundar bör hållas borta från vatten med algblomning.

Fakta: När bakterier massförökas

Algblomning inträffar när växtplankton eller cyanobakterier massförökas i hav, sjöar och andra vattensamlingar. Vid algblomning blir vattnet grumligt eller färgat grönt eller blågrönt och ibland bildas tydliga ansamlingar på ytan.

Länsstyrelserna i Västerbotten, Stockholm samt Västra Götaland har informationscentraler för kustområdena Bottniska viken, egentliga Östersjön samt Västerhavet. Dessa tar emot observationer och informerar om det aktuella läget i Sveriges kustvatten, exempelvis vad gäller algblomning.

Informationscentralerna drivs på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten.

Bottniska viken är den nordligaste delen av Östersjön. Egentliga Östersjön är den del av Östersjön som sträcker sig från södra Ålands hav till de danska sunden.

ANNONS