Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

17-åriga Alexandra blev utsatt för sexuella ofredanden under fredagen på Putte i Parken. Hon efterlyser fler vakter för att öka säkerheten.

Alexandra utsattes för övergrepp i publikhavet

17-åriga Alexandra Larsson berättar att hon är en av alla unga tjejer som blev utsatta för sexuella ofredanden under festivalen Putte i Parken i Karlstad. Hon känner sig så otrygg att hon väljer att stå över den sista festivaldagen.

Alexandra var på Putte i Parken med sina två tjejkompisar. Tanken var att de skulle kolla på konserterna och ha kul. Men det blev precis tvärtom, skriver Göteborgs-Posten.

– Först blev vi knuffade ända fram mot scenen. När mina kompisar sa ifrån blev vi hotade, säger Alexandra Larsson.

Men de verbala kränkningarna var bara början. Det skulle bli betydligt värre.

– Sen tog sig någon friheten att ta på min rumpa. Då vände jag mig om och sa ifrån, men jag visste inte vilka det var som hade gjort det. Efter en stund känner jag hur någon kör upp fingrarna mellan benen på mig. Som tur var hade jag jeans på mig, säger Alexandra.

Efter det sexuella ofredandet vände hon sig om och sa till hela gruppen av unga män som stod bredvid henne att de skulle lägga av om det var någon av dem. Men samtliga runt omkring henne sa att det inte var dem.

– "Jag bryr mig inte, säg till om ni ser någon som gör något" sa jag. Men efter en stund så hände det igen. Då vände jag mig om och skrek rätt ut att ”vem det än var – du är ett svin!” Sen gick jag och mina tjejkompisar ut eftersom vi inte kunde se vem det var. Det var bara ett hav med folk, berättar Alexandra.

Hon beskriver en känsla av maktlöshet. Festivalen hon och vännerna hade sett fram emot blev helt förstörd.

– Det var obehagligt. Någon stod runt mig och tog på mig och jag hade ingen aning om vem det var. Det var sjukt! Vi hade kommit dit för att ha kul, men festivalen varade bara i 20 minuter för vår del eftersom det var så obehagligt, menar Alexandra.

På vägen ut berättade hon och vännerna vad som hade hänt för vakterna. Men hon kände att hon ville göra mer så hon skrev även ett mail om det som hänt till arrangören. Däremot har hon inte gjort en anmälan till polisen.

– Vi får se om jag gör en polisanmälan, men det känns som en droppe i havet. Det var så otroligt många fler som blev utsatta. Jag såg tjejer komma gråtandes från publiken, bland annat en gammal barndomskompis som är två år yngre. Hon grät så mycket att det skar i hjärtat. Samma sak hade hänt henne framme vid scenen.

Alexandra berättar att hon har varit på alla Putte i Parken i Karlstad. Hon har dessutom varit på Putte i Parken i Örebro. Men hon har personligen aldrig tidigare blivit utsatt för sexuella ofredanden på något av sina festivalbesök.

– Jag har hört om andra som blivit tagna på rumpan under tidigare festivaler. Men det var sjukt att bli utsatt för det själv, speciellt eftersom det var på en så pass grov nivå. Det var som en käftsmäll att det faktiskt händer, menar Alexandra.

Vad tänkte du när du stod där mitt i folkhavet och blev utsatt för dessa övergrepp?

– Jag kände mig så ynklig. Jag är jättekort så jag försvann där inne. Det blev ännu en faktor, vad liten och obetydlig man är. Medan en annan person känner att den har rätten och friheten att kränka en.

Under lördagsmorgonen berättade polisen i Karlstad att elva fall av sexuella ofredanden anmälts från festivalen Putte i parken. Festivalen har hållit på sedan i torsdags och kommer pågå till och med lördag natt. Alexandra är kritisk till att hon inte känner sig trygg nog att gå på den sista festivaldagen.

– Jag tycker att det är fel. Visst, jag som person är stark och kan klara av det. Det är bara att rycka upp sig och så får man lösa det. Men när en 14-årig tjej som inte är lika stark i sig själv blir utsatt kan hon bli helt förstörd. Det är det som är så sjukt! Det händer hela tiden men vi kan inte göra någonting åt det, resonerar Alexandra.

Samtidigt som ett tiotal sexuella ofredanden anmälts på festivalen i Karlstad har det anmälts ett flertal våldtäkter och sexuella ofredanden på Bråvallafestivalen i Norrköping. Alexandra menar att det är en skrämmande utveckling.

– Jag vet inte vad man ska tänka, det är så fel. Alla tycker att det är fel men ingenting händer. Det är stora festivaler med flera tusen människor och dessa massövergrepp skapar en maktlöshet för såväl polisen, ordningsvakter och framför allt för besökarna som blir utsatta. Förövarna blir så anonyma i publikhavet att de kommer undan med sexualbrott. Det är det främsta problemet, att gärningsmännen kommer undan med det, menar Alexandra.

Hon tror att problemet breder ut sig eftersom angriparna vet att de inte kommer åka fast. I slutändan är det brottsoffren som måste ge vika, menar Alexandra.

– Jag ska inte dit ikväll. Det var så pass obehagligt så jag vill inte ens riskera att det händer en kväll till.

Men är det rätt att du slutar gå på festival på grund av att du blivit utsatt för ett brott?

– Nej, det är inte okej för fem öre. Jag ska kunna gå på festivaler och ha kul som alla andra utan att vara rädd för att bli kränkt. Det är fel, jättefel, men det är den känslan jag har efter igår. Det är jäkligt surt att vanliga personer som bara vill ha kul ska behöva drabbas bara för att någon tycker att det är kul att kränka en.

Alexandra menar att det krävs förbättringar i säkerheten för att hon ska våga gå på festivalen igen. Som det såg ut igår menar hon att det är orimligt lite vakter sett till den stora mängd brott som begicks.

– Jag vet inte hur det ser ut med ordningsvakter men jag skulle känna att det skulle lyftas en tyngd om det fanns ordningsvakter i publiken. Det vore superhärligt om man såg vakter runt omkring sig. Så man kan säga till en ordningsvakt när man blir utsatt. Jag såg inte vem killen var men det var säkert folk runt omkring mig som såg vem det var, menar hon.