Numera kommer betydligt färre patienter till Karolinska universitetssjukhusets akutmottagning. Arkivbild.
Numera kommer betydligt färre patienter till Karolinska universitetssjukhusets akutmottagning. Arkivbild.

Akuter pressas när Karolinska strukturerar om

Akutmottagningarna i Stockholm utsätts just nu för högre tryck än vanligt efter att Karolinska universitetssjukhuset har strukturerat om sin verksamhet. Men på landstinget är man nöjd.

ANNONS
|

Det var den 1 maj som den gamla vuxenakuten på Karolinska universitetssjukhuset i Solna stängde och ersattes av länets första "intensivakut" som bara ska ta emot patienter med de allra svåraste skadorna.

"Första veckan med den nya intensivakuten har gått över förväntan, vi var beredda på att omställningen skulle ta längre tid", konstaterar Johan Bratt, chefläkare för Stockholms läns landsting i ett pressmeddelande.

Under den första veckan halverades antalet besök, skriver landstinget nöjt.

Högre vårdnivå

Men patienterna har knappast gått upp i rök. I stället har andra akuter upplevt ett betydligt högre tryck än vanligt.

ANNONS

- Även om antalet patienter inte ökat på akuten ser vi att patienterna kräver en högre vårdnivå. Periodvis har det varit mycket ansträngt. Vi har försökt att göra resursförändringar för att möta det förändrade trycket, säger Anna-Carin Stark, kommunikationsdirektör på Danderyds sjukhus, till TT.

Även Capio S:t Görans sjukhus upplever ett ökat tryck, om än inte lika dramatiskt.

- Vi har haft en ökning av patientflödet, framför allt av medicinpatienterna. Det har vi visserligen haft under flera år, jämfört med andra akutmottagningar, men vi har sett en förändring. Det är ingen dramatisk skillnad, men vi har förstärkt bemanningen, säger Lennart Wennerström, chefläkare och vice vd för Capio S:t Görans sjukhus.

Lugnt på söder

På Södersjukhuset, däremot, tycks förändringen på Karolinska nästan ha gått obemärkt förbi. Där, uppger sjukhuset, har det varit lika många patienter under den gångna veckan som under motsvarande period förra året.

ANNONS

I ett försök att underlätta för akuterna har landstinget skapat ett antal närakuter dit personer med lättare medicinska tillika akuta problem kan söka.

- De har nog hjälpt, även om vår erfarenhet är att de framför allt hjälper till med ortopedpatienterna, det vill säga personer med fotledsskador eller liknande, men att de inte underlättar så mycket i flödena av patienter med medicinska besvär, säger Lennart Wennerström.

TT

ANNONS