Åklagare Hans Ihrman var den förste att slutplädera i terroristrättegången. Arkivbild.
Åklagare Hans Ihrman var den förste att slutplädera i terroristrättegången. Arkivbild.

Åklagaren: "Hans handling pågår alltjämt"

Rakhmat Akilov bör dömas till lagens strängaste straff, anser åklagarna, som kallar dådet ”kanske det grövsta brott som någonsin begåtts i Sverige”. Under slutpläderingarna blev det tydligt hur hårt attacken på Drottninggatan drabbat offren, och kommer att fortsätta påverka dem lång tid framöver.

ANNONS
|

Det här är ett brottmål om terrorism i sin mest uppenbara form, summerade åklagaren Hans Ihrman under slutfasen av rättegången mot terroråtalade Rakhmat Akilov i Stockholms tingsrätt.

För att bevisa terrorism måste en åklagare redogöra för hur ett samhälle kan skadas allvarligt av brottet. Ihrman redogjorde för hur telenätet påfrestades, för störningar i sjukvården och hur människors tillit till samhällets förmåga att skydda dem skadades.

Terrorbrottets syfte är också enligt lagen att injaga fruktan i en befolkning. Ihrman lade i sin plädering stor vikt vid utbredda, varaktiga psykologiska följder, hur många människor som inte ens varit i närheten av Drottninggatan ännu påverkas i sitt beteende när de går längs en gata eller ser en lastbil.

ANNONS

- Även om Akilov är frihetsberövad så pågår hans handling alltjämt, sade åklagaren.

Hårt drabbade

Även några av målsägarbiträdena höll sina slutpläderingar. Advokat Göran Hjalmarsson pekade på att många av de drygt 100 målsägare som hörts i rätten vittnat om att de efter händelsen lider av posttraumatisk stress. Hur en plötslig lukt eller ett ljud kan ta dem tillbaka till Drottninggatan och få dem att återigen känna ren panik.

Under förhören har det också framgått att många inte kunnat arbeta sedan händelsen, att de inte vill vara i folksamlingar och ständigt letar efter möjliga flyktvägar. Flera har uttryckt att de aldrig mer blir sig själva, påpekade Hjalmarsson.

Plötslig gest

Mitt under ett av målsägarbiträdenas plädering gör Akilov plötsligt en gest med ett finger. En del blir upprörda på åhörarläktaren.

- Jag ber dig att inte göra det igen, säger domaren Ragnar Palmkvist till Akilov.

ANNONS

Gesten kan antingen tolkas som ett finger i luften, en jihadistisk gest" eller ett "fuck you"-tecken, säger Palmkvist, som inte vidtar någon åtgärd.

Åklagarsidan yrkar på livstids fängelse och livstids utvisning efter avtjänat straff för Akilov. Det finns inga förmildrande omständigheter, bara försvårande, enligt åklagarsidan.

- Det är frågan om detta inte är det grövsta brott som någonsin begåtts i Sverige, sade den biträdande åklagaren Hans-Jörgen Hanström.

"Fullfjädrad jihadist"

Den 40-årige uzbeken är ”en fullfjädrad ideologiskt övertygad jihadist”, sade Hans Ihrman. Han inledde med att beskriva hur Akilov på Islamiska statens allmänna uppmaning slog till i Stockholm när han misslyckades med att ta sig till Syrien. Akilov ville på så sätt påverka Sveriges inställning till IS.

Åklagaren invänder också mot försvarets syn på vad som är ett mordförsök – om målsägarna varit tillräckligt nära lastbilen. Rakhmat Akilov har tidigare meddelat att han förnekat brott i 18 fall, som rör mordförsök. Han bestrider också livstidsstraff.

På onsdag kommer Akilovs försvarare Johan Eriksson hålla sin slutplädering. Han vill inte på förhand säga vad han kommer att säga i den.

ANNONS

- Men i 22 fall i förhållande till det som har sagt i dag tycker jag att det finns anledning att tillföra annan argumentation än vad som lämnats under dagen, för rättens bedömning. Därmed inte sagt att jag påstår att jag har rätt, säger Eriksson.

TT

Fakta: Brotten i åtalet

Terroristbrott och försök till terroristbrott.

Mord på fem personer.

Mordförsök alternativt framkallande av fara för annan, samt framkallande av fara gentemot totalt 144 personer, inklusive de tio som skadades fysiskt. Från början var antalet under dessa åtalspunkter 150, men sex fall av mordförsök har dragits bort under förhandlingens gång.

Källa: Åtalet mot Rakhmat Akilov, Stockholms tingsrätt

ANNONS