Ljus och blommor vid en minnesplats för den 13-årige pojke som hittades död i Haninge. Bild från tidigare i september.
Ljus och blommor vid en minnesplats för den 13-årige pojke som hittades död i Haninge. Bild från tidigare i september. Bild: Claudio Bresciani/TT

Åklagare: Mördad 13-åring sköts i gängkonflikt

Den 13-årige pojken hittades mördad i ett skogsområde i Haninge.
Nu bekräftar åklagaren att han sköts i huvudet i en gängkonflikt.

ANNONS
|

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) kallar beskedet från åklagaren för en "brutal bekräftelse" på hur djupt ner i samhället gängkriminaliteten går.

– Det är ett enormt misslyckande för ett anständigt samhälle att barn blir mördare och att barn mördas, säger han.

"Hänsynslösa gängvåldet"

Pojken anmäldes försvunnen helgen 9–10 september och hittades måndagen efter död i ett grönområde.

”Det finns uppgifter, vilka jag inte närmre kan gå in på med hänsyn till förundersökningssekretessen, som visar att pojken utsatts för det grova och fullständigt hänsynslösa gängvåldet,” säger åklagare Lisa dos Santos i ett pressmeddelande.

Enligt uppgifter till Aftonbladet misstänker polisen att han dödades på en annan plats och sedan flyttades till området.

ANNONS

Han ska ha varit okänd av polisen sedan tidigare.

Polisen vädjar nu till allmänheten om hjälp med iakttagelser av pojken från Bagarmossen och Haninge centrum under fredag kväll och natten till lördagen.

Flera våldsdåd

Åklagaren går med familjens godkännande ut med hans namn i hopp om att få in fler vittnesmål, enligt DN.

"Att mordoffret var i så ung ålder är i sig helt fruktansvärt och visar på ytterligare en dimension av det skoningslösa grova våldet", har Lisa dos Santos tidigare sagt.

På senare tid har flera grova våldsdåd med barn som offer kopplats till kriminella nätverk. I somras hittades två 14-åringar, som var omhändertagna av socialtjänsten och placerade på hem, misstänkt mördade på olika platser utanför Stockholm.

ANNONS