Lena-Marie Bergström, åklagaren som åtalat SD-politikern Christopher Larsson för hets mot folkgrupp, förlorar handläggningen av ärendet har en överåklagare beslutat. Arkivbild.
Lena-Marie Bergström, åklagaren som åtalat SD-politikern Christopher Larsson för hets mot folkgrupp, förlorar handläggningen av ärendet har en överåklagare beslutat. Arkivbild.

Åklagare fråntas SD-ärende efter jävsutredning

Åklagaren som åtalat SD-politikern Christopher Larsson för hets mot folkgrupp förlorar handläggningen av ärendet efter beslut av en överåklagare. Larsson hade anmält åklagaren Lena-Marie Bergström för jäv. Själva åtalsbeslutet står fast.

ANNONS
|

- Det känns bra att överåklagaren säger att jag har haft tillräckliga skäl för åtal och att min förundersökning har bedrivits på ett objektivt och professionellt sätt, säger Lena-Marie Bergström till TT.

Den 8 november väckte hon åtal mot Christopher Larsson, SD:s gruppledare i Karlskrona. I stämningsansökan skrev hon att politikern utmålat muslimer som terrorister och kvinnoförtryckare. Dagen efter åtalet spreds en skärmdump som visade att åklagaren delat en film från Facebookgruppen "SD är lika med rasister" på sin privata Facebooksida.

ANNONS

Var jävig

Christopher Larsson anmälde Lena-Marie Bergström för jäv och ville ha en överprövning av åtalet. Nu har överåklagare Mats Svensson dels konstaterat att åklagaren har fog för åtalet, dels att hon var jävig. Enligt Svensson har Bergström agerat professionellt och opartiskt när åtalet väcktes.

- Åklagaren har inte fällt egna kommenterar eller uttalat sig mot Sverigedemokraternas politik eller politiker, men filmen innehåller det budskap som Facebookgruppens namn antyder. Genom att dela filmen skulle det rent objektivt kunna uppfattas som att åklagaren tar ett politiskt ställningstagande om att Sverigedemokrater generellt sett är rasister, säger Mats Svensson.

Delningen av den aktuella filmen rubbar förtroendet för åklagarens opartiskhet i målet, anser han. Gärningen som politikern åtalats för har betydelse för bedömningen om huruvida detta rör sig om ett jäv.

- Så det är en kombination av budskapet som delats på Facebook och vad åtalet mot politikern avser. Om det hade gällt en annan typ av brott, till exempel misshandel eller stöld, så är min bedömning att åklagaren inte hade varit jävig, säger Svensson.

ANNONS

Korrekt bedömning

Lena-Marie Bergström anser att överåklagaren gjort en korrekt bedömning när det gäller frågan om jäv.

- Bara den omständigheten att den tilltalade känner att jag är jävig gör ju att jag blir jävig. Det är otroligt viktigt att den som står åtalad för brott ska känna att han får en rättvis bedömning.

Bergström säger att hon ändå inte hade avsikt att fortsätta driva målet efter att hon blivit anmäld.

Hon har fått ta emot en del hot, men jobbar som vanligt.

- I det här ärendet har det förekommit en del uttalanden och hot som naturligtvis har känts obehagligt.

TT

ANNONS