Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rakhmat Akilov ville mörda svenska medborgare. Det sade han när han för första gången själv tog till orda i rätten om sitt dåd i centrala Stockholm i fjol.

Akilov visar ingen ånger i rätten

Rakhmat Akilov står för vad han gjorde: målet var att mörda svenska medborgare. Det säger han under den första dagen med förhör om dådet i centrala Stockholm i fjol. Men han påstår att han inte såg dem han körde på.

Om någon tvivlat på att Rakhmat Akilov skulle klara pressen så syntes inte minsta tecken på det. I rätten svarade han klart, koncist och rakt på nästan alla åklagarens frågor. Han visade inga tecken på känslor eller ånger.

På frågan om vad målet med attentatet var, svarar Akilov:

- Att mörda svenska medborgare.

- De som befann sig på den här gatan. Att göra en liten egen insats i kampen för att stödja den Islamiska staten, fortsätter han.

När åklagaren frågar om han såg några människor medan han körde lastbilen svarar han:

- Inga alls.

- Ser du hur många du kör på? frågar åklagaren.

- Nej, svarar den 40-årige uzbeken och förklarar att han bara hört slag mot förarhytten.

Starka känslor

Då brister det för en av de drabbade som följer rättegången från åhörarsalen. Personen gråter ljudligt och tröstas av anhöriga och personal.

Akilov anser att attentatet misslyckades och förklarar varför:

- Eftersom jag överlevde.

Akilov berättade dessförinnan att han trodde att Islamiska staten, via hans chattkontakter, skulle sprida en film på honom när han svor trohet till terrororganisationen.

- De skulle ha publicerat video eller foton av mitt terrordåd på sina sidor och publicerat det över hela globen (jorden), säger Akilov.

Han anser att dådet var förankrat hos IS – men den jihadistiska organisationen har varken spritt filmen eller tagit på sig dådet.

"Sluta kriga"

Akilov gör i förhören klart att han ser sig som en förkämpe för IS. Han ber dess företrädare om råd och deras godkännande av val av vapen och mål.

På ett område ger han få svar: vilka kontakter han hade inom IS. Han säger sig inte heller ha träffat någon IS-anhängare i verkligheten, bara via nätet.

Frågan är intressant inte minst för Säkerhetspolisen som nystar i om Akilovs utländska kontakter går att identifiera.

Målet med dådet på Drottninggatan var, som Akilov också sagt tidigare i polisförhör, att Sverige skulle "sluta kriga mot kalifatet". Om valet av gata säger han:

- Det är en av de centrala gatorna i Sverige. Det kommer att påminna dem om att det onda de har gjort inte kommer att bli förlåtet av kalifatet.

Han säger att han lyssnat till en uppmaning "från vår emir" om att begå terrordåd i bland annat Europa. Akilov förklarar också varför han valde en fredagseftermiddag som tidpunkt för dådet:

- På fredag eftermiddag är det inga barn och inga arbetare, inga fredliga människor så att säga. Egentligen planerade jag det mot turister.

Att han valde en stor lastbil var för att kunna orsaka mer skada, säger han.

Märkliga detaljer

Stora delar av Akilovs berättelse är tydlig och förefaller uppriktig.

Andra delar är desto märkligare.

Ihrman frågar om vilka svenska organisationer eller företag som uzbeken anser har bidragit till kampen mot IS. Akilov säger sig tro att ateistiska kurder här har samlat pengar som skickats till trupper som bekämpar IS.

Bland annat pizzerior samlar pengar för samma ändamål, påstår han.

Akilov talar också om en "Hitler-koalition" som sponsrar kriget mot terrorrörelsen.

Ytterligare en underlighet som den åtalade inte utvecklar är att soldater i kriget mot IS skulle vifta med vad han kallar homoflaggor på sina stridsvagnar.

- Det är en väldigt fragmentarisk bild av Sverige, vilka insatser vi gör och vilken finansiering som äger rum. Jag kan inte förstå den, säger åklagare Hans Ihrman.

För de drabbade som följt rättegången och förhöret med Akilov har dagen varit tuff, berättar målsägandebiträdet Göran Hjalmarsson under en efterföljande presskonferens.

- Det som kändes bra för mina klienter är att de äntligen fick ett ansikte på den personen som körde lastbilen och försökte döda dem. Och de fick höra hans röst.

Göran Hjalmarsson säger att de i morgon kommer att ställa mer frågor till Akilov och att han i dag "har svarat närmast mekaniskt".

- Det är vårt intryck att han har svarat ganska känslokallt.