Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) höll sitt vårtal på Långholmen i Stockholm.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) höll sitt vårtal på Långholmen i Stockholm.

Åkesson: Det är vi som är Europavännerna

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tryckte på klassiska trygghetsfrågor i sitt årliga vårtal i Stockholm. Han vände också på andra partiers argument och sade inför EU-parlamentsvalet att det är överstatlighet som är Europafientligt.

ANNONS
|

- Det är vi som är Europavännerna, sade han på Långholmen, där han höll sitt första vårtal 2013.

Åkesson, klädd i en ljusgrå kavaj, vankade fram och tillbaka och sneglade återkommande på ett dokument på bordet framför sig när han talade från scenen i kylan. Åhörarleden var glesare än under flera tidigare vårtal.

Åkesson tog upp klassiska trygghetsfrågor och sade att SD ska ta kampen för tryggheten på gator och torg, i hemmet, på jobbet, i ålderdomen och vid arbetslöshet och sjukdom.

ANNONS

- Vi kommer att fortsätta kampen för ett återupprättat folkhem, som är byggt på gemenskap, hemkänsla, tillit, flit och plikt. Varje dag ska vi kämpa för det som så många svenskar fortfarande ser som sitt gamla Sverige.

Åkesson attackerade statsminister Stefan Löfven och regeringen i stort, men med tanke på EU-parlamentsvalet den 26 maj blev det mycket EU. Partiets kampanjfilm inför valet visades också.

"Imperialistiska stormaktsdrömmar"

I stort gick EU-delen av talet ut på att politisk federalism, centralism och likriktning som stammar från Bryssel är ett hot mot demokrati och nationellt självstyre i medlemsstaterna.

- Europas folk vill fortsätta lösa gemensamma problem tillsammans, men utan att förlora den självklara rätten att vara herrar i sitt eget hus, sade Åkesson.

Han brännmärkte också EU-centralismen som "imperialistiska stormaktsdrömmar om ett federalt Europa". Åkesson uppmanade partiets anhängare att rösta i EU-valet för att stoppa federalismen.

ANNONS

Även samarbete

- Det handlar om att nu har vi möjligheten att bromsa den utvecklingen. Det är viktiga frågor och handlar om vår egen existens som nation, om vårt självbestämmande och rätt till att själva forma vår framtid, sade han.

Samtidigt försökte han understryka att det också behövs samordnad politik på europeisk nivå i frågor som handel, brottslighet och miljö.

- Det är självklarheter som ett europeiskt samarbete ska ta sig an.

Inför årets EU-val ser SD ser ut att gå mot ett stort lyft. I Novusmätningen i veckan var samtidigt nästan en femtedel av de tillfrågade ännu osäkra på vilket parti de ska rösta på.

"En mobilisering"

Åkesson och Liberalernas ledare Jan Björklund ska nu ut på debatturné tillsammans.

TT: Är det de osäkra väljarna du vill åt med den turnén?

- Ja, det är det väl – det handlar om mobilisering.

ANNONS

Han betonar också att just SD har haft svårt att få sina sympatisörer att verkligen rösta.

- Jag förstår det, för EU är ganska abstrakt och långt från vardagen. Men samtidigt är påverkar EU vår vardag i väldigt stor utsträckning, så fler borde rösta och det är det budskapet jag tänker ta med mig.

TT

Fakta: Opinionsläget för SD inför EU-valet

Enligt DN/Ipsos opinionsmätning som publicerades i tisdags får Sverigedemokraterna 17 procent av väljarstödet, en ökning med drygt 7 procentenheter jämfört med valet 2014.

I en mätning utförd av Novus för SR och SVT och släppt i torsdags landar SD på 13,7 procent – därmed näst störst efter Socialdemokraterna på 24,8 procent och före Moderaterna på 12,6 procent.

I Novusmätningen sade samtidigt nästan en femtedel av de tillfrågade att de ännu är osäkra på vilket parti de ska rösta på.

ANNONS