Angela Gui, dotter till Gui Minhai, upplevde att stämningen på mötet var hotfull. Arkivbild.
Angela Gui, dotter till Gui Minhai, upplevde att stämningen på mötet var hotfull. Arkivbild.

Affärsman med saltat cv på Gui Minhai-mötet

Vid det uppmärksammade mötet om den fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai deltog bland andra två affärsmän. SVT Nyheter har granskat en av dem, Kevin Liu, vars professorstitel tycks vara påhittad och vars företag raderas från webben under granskningens gång.

ANNONS
|

Mötet, som initierats av Sveriges ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, hölls under två dagar i januari i Stockholm. Där närvarade även Gui Minhais dotter, Angela Gui och en handfull andra personer. Angela Gui har tidigare berättat att hon upplevde en hotfull stämning under mötet och att hon blev tillsagd att inte tala med svenska medier om fallet.

En av dem som också deltog var enligt SVT den kinesiska affärsmannen Kevin Liu som påstått sig ha goda kontakter med det kinesiska kommunistpartiet och som sagt sig vara villig att hjälpa till för en förhandling om Gui Minhais frigivning.

ANNONS

Företag raderas från webb

Hemsidan för ett av de företag som Kevin Liu är vd för, SAACS, raderas under SVT:s pågående granskning. Detta sker efter att SVT sökt kontakt med en tidigare ambassadör och anställd inom det kinesiska utrikesdepartementet, Gao Yuchen, som uppges finnas på en ledande position inom SAACS.

- Jag har talat med Gao Yuchen. Han hade inte en aning om att han satt I SAACS styrelse. Vi har nu genomfört ett litet kommunikationsarbete och SAACS hemsida har raderats, säger en person vid det kinesiska utrikesdepartementet till SVT.

"En bluff"

På hemsidan till ett annat av sina företag presenterar sig Lui som professor vid IPMI International Business School i Indonesien. Något som visar sig inte stämma när SVT når kommunikationschefen. Hon säger sig aldrig hört talas om mannen.

- Jag har letat bakåt och även frågat tidigare chefer. Ingen har hört talas om Kevin Liu. Det här låter som en bluff, säger hon.

ANNONS

Affärsmannen ska även använda sig av flera olika namn. Enligt SVT är hans riktiga namn Liu Wenxuan, men han använder sig av flera olika namn i olika sammanhang. Bland annat deltog han under namnet Liu Ruichen när Sveriges ambassad anordnade samtal om kulturarv och hållbar ekonomi 2017.

Svenska UD har efter att mötet avslöjats tillsatt en internundersökning. Säpo har också startat en förundersökning om egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, alltså att ambassadören har förhandlat utan regeringens godkännande. Ingen person har delgivits misstanke om brott.

TT

ANNONS