Advokater i en stor rättegång i Växjö har efter en tidningsgranskning sänkt sina ersättningskrav. Arkivbild.
Advokater i en stor rättegång i Växjö har efter en tidningsgranskning sänkt sina ersättningskrav. Arkivbild.

Advokater sänker krav efter granskning

Tre advokater har sänkt sina ersättningskrav till Växjö tingsrätt efter en tidningsgranskning. Smålandsposten har bland annat visat hur en advokat begärt betalt för att vara i två rättssalar samtidigt.

ANNONS
|

Granskningen omfattar de advokater som anlitats i ett stort mål i Växjö tingsrätt med många rättegångsdagar.

Tre av advokaterna i målet har efter granskningen sänkt sina ersättningskrav, i ett fall med mer än 50000 kronor, i ett annat fall med 12500 kronor och i ett tredje med 22500 kronor.

En av de granskade advokaterna har debiterat för närvaro i tingsrätten i målet under tre dagar då han inte var där. Sammanlagt ville advokaten ha 36000 kronor för dessa tre dagar, trots att han då var upptagen med rättegångar i andra mål.

ANNONS

Tidningen har också visat att många av rättegångsdagarna i det omfattande målet var planerade att pågå mellan klockan 9 och 17, men i själva verket var mycket kortare.

I sådana fall har advokater rätt att begära ersättning för så kallad omställningstid under de timmar då rättegången inte pågått, under förutsättning att de inte kunnat använda den tiden till andra betalda arbetsuppgifter. I Växjöfallet har tidningen visat hur en advokat begärt betalt både för omställningstid och för andra uppdrag som utförts under denna tid.

TT

ANNONS