Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett tillslag har gjorts i Biskopsgården.

Advokat: Terrormisstänkt förnekar brott

En man har anhållits misstänkt för förberedelse, alternativt stämpling, till terroristbrott samt grovt vapenbrott. Han förnekar brott. Mannen greps vid ett av flera tillslag i västra Sverige på torsdagsmorgonen.

- Misstankarna förnekas. Jag kan inte kommentera någonting utöver hans inställning eftersom det finns ett yppandeförbud i utredningen, säger advokaten Michael Hansson.

Säkerhetspolisen genomförde insatser på flera platser i västra Sverige i samverkan med polis och Nationella operativa avdelningen (Noa). Tillslag har bland annat skett i Lilla Edets och Ale kommun, vilket båda kommunerna bekräftar på sina webbplatser. Enligt flera uppgifter ska ytterligare ett av tillslagen ha ägt rum i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg.

Förberedelserna kring det misstänkta terroristbrottet har enligt Säpo pågått under en tid och det finns internationella kopplingar.

- Vi kan se att det finns kopplingar till internationell terrorism, men vi kan i nuläget inte gå ut med vilka länder, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare vid Säpo.

Kan bli fler gripanden

Säpo vill heller inte säga något om tidpunkt eller mål för det misstänkta terrorbrottet, exempelvis om det är i Sverige eller utomlands.

- Vår uppgift är att förebygga och förhindra brott, och i arbetet med att avvärja hot går vi ofta in i ett tidigt skede av planeringen, säger Sofia Hellqvist.

Efter beslut av åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål anhölls den misstänkte mannen klockan 8.50. Misstankarna rör förberedelse, alternativt stämpling, till terroristbrott samt grovt vapenbrott.

Flera personer kallades till förhör efter tillslagen. Säpo vill inte uppge hur många personer det handlar om, men samtliga har under dagen fått lämna polisen.

- De hämtades in till förhör i det här ärendet. Och de förhören tillsammans med de beslag som gjordes vid tillslagen är något som förundersökningen nu tittar på. Beroende på vad förundersökningen kommer fram till kan det bli aktuellt med fler gripanden framöver, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo, vid 17.30-tiden.

Intensivt skede

Säpo, som betonar att utredningen befinner sig i ett intensivt skede, vill inte uppge på vilka platser gryningsinsatsen och gripandet skett. Däremot har alltså Lilla Edets kommun samt Ale kommun bekräftat att tillslag skett där.

- Vi har sagt flera platser i Västsverige, men vill inte specificera mer än så, säger Sofia Hellqvist.

Den anhållne misstänks bland annat för grovt vapenbrott, men ingen information lämnas om eventuellt beslagtagna vapen.

- Det är också en sådan detaljerad uppgift som jag inte kan ha upplysningar om för tillfället. Men det är saker som har tagits i beslag och som nu ska gås igenom. Så det rör sig om flera saker.

Säpo tiger

TT: Vilken typ av miljö handlar det här om? Är det islamistiskt motiverad, vit makt-miljö eller vänsterextrem autonom rörelse?

- Det här arbetet har vi bedrivit inom det som kallas för kontraterrorism men närmare än så har vi inte gått in på då det är uppgifter om den anhållne, säger Sofia Hellqvist.

TT: Kan du säga något om den anhållnes medborgarskap, kön eller ålder?

- Nej, det är ytterligare detaljerade uppgifter som vi inte kan gå in på i nuläget i alla fall.

TT: Storbritannien utökade för ett par veckor sedan terrorvarningen i reseråden för Sverige. Har det koppling till det här tillslaget?

- Som vi sade när Storbritannien gick ut med sin (varning) så kan inte vi kommentera vad andra länder gör med sina bedömningar. Men vi ser inga kopplingar i nuläget, säger Sofia Hellqvist.

Mer information

Per Lindqvist är chef för riksenheten för säkerhetsmål, den åklagarkammare som utreder terroristbrott. Han vill för stunden inte kommentera tillslagen.

Riksenheten kommer dock att gå ut med mer information "i närtid" säger han.

- Vi kommer att gå ut med den information som finns att tillgå, men just nu kan vi inte säga något, säger han till TT.

Terrorhotnivån i Sverige är i dag en trea på en femgradig skala och har inte förändrats. Nivå tre innebär att attentat kan inträffa.