Målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz under presskonferensen.
Målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz under presskonferensen.

Advokat Massi Fritz: "Ingen står över lagen"

Advokat Elisabeth Massi Fritz säger att hon och hennes klient är glada och lättade över att förundersökningen mot Julian Assange gällande våldtäkt återupptas.

ANNONS
|

Elisabeth Massi Fritz, företräder den kvinna som anmält Julian Assange för en våldtäkt i augusti 2010 och har under dagen haft telefonkontakt med sin klient.

- Först var hon chockad. Sedan uttryckte hon stor tacksamhet och hon hoppas att hon i framtiden inom kort ska få upprättelse, säger Massi Fritz till TT.

Förväntar sig åtal

Det tidigare beslutet att lägga ned förundersökningen grundades på omständigheter som hindrade utredningen, inte på bristande bevis, enligt vice överåklagare Eva-Marie Persson. Hon kommer att begära Julian Assange häktad i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för våldtäkten.

ANNONS

Massi Fritz höll en presskonferens på sitt kontor efter beskedet och hon förväntar sig att förundersökningen kommer att leda till ett åtal mot Julian Assange.

- Bevisningen i det här målet är säkrad för länge sedan. Ni ska inte tro något annat, säger hon.

- Jag uttalar mig inte i skuldfrågan. Men min klient är trovärdig och tillförlitlig och det finns mycket som stödjer hennes berättelse, säger Massi Frtiz till TT efter pressträffen.

"Ingen står över lagen"

Enligt Massi Fritz tappade hennes klient förtroendet för det svenska rättsväsendet när utredningen lades ned 2017 men i och med åklagarens besked i dag har hon fått det åter.

- Ingen står över lagen, inte ens om du heter Julian Assange, och den svenska rättvisan låter sig inte påverkas av medialt eller politiskt tryck, säger Massi Fritz.

ANNONS

Rättsprocessen och dess turer fram och tillbaka har pågått i runt nio år och fallet har fått stor uppmärksamhet såväl i Sverige som internationellt.

- Det har varit tufft för min klient. Det har varit mycket vilda spekulationer i media och många så kallade experter har uttalat sig. Det har varit mycket hat och hot mot henne, men också mot oss som jobbar med uppdraget.

TT

ANNONS