Lars Adaktusson (KD). Arkivbild.
Lars Adaktusson (KD). Arkivbild.

Adaktusson röstade emot abort 22 gånger i EU

ANNONS
|

Kristdemokraternas utrikespolitiska talesperson Lars Adaktusson röstade emot abort 22 gånger under sina fyra år som EU-parlamentariker, rapporterar Dagens Nyheter.

Mellan 2014-2019 röstade parlamentet om kvinnors aborträtt vid 29 tillfällen och av de 28 omröstningar som Adaktusson deltog i tryckte han bara på ja-knappen fyra gånger och lade ner sin röst två gånger.

Sverigedemokraterna röstade för aborträtten tolv gånger, emot en gång och lade ner sina röster 16 gånger. Övriga svenska partier röstade ja i 29 fall av 29.

Lars Adaktusson skriver i ett mejl till DN att han röstade som han gjorde för att socialpolitik inte ska avgöras i Bryssel och att han, precis som sitt parti, anser att aborttalen bör hållas nere men att kvinnan själv ska få välja.

ANNONS

"Det kan tyckas märkligt att man som parlamentariker röstar mot förslag som kan vara både viktiga och rätt i sak. Men det händer emellanåt och det är väsentligt för att motverka de krafter som konsekvent arbetar för att EU ska växa och lägga under sig mer makt", skriver han.

TT

ANNONS