Demonstration utanför Irans ambassad i Sverige för den fängslade KI-forskaren Ahmedreza Djalali. Arkivbild.
Demonstration utanför Irans ambassad i Sverige för den fängslade KI-forskaren Ahmedreza Djalali. Arkivbild.

Adaktusson pratade med dödsdömd KI-forskare

Under ett besök i Iran har kristdemokraternas EU-parlamentariker Lars Adaktusson pratat i telefon med Ahmadreza Djalali – den dödsdömde forskaren vid Karolinska Institutet (KI).

ANNONS
|

Han och tio andra EU-parlamentariker, främst från parlamentets utrikesutskott, besökte Iran måndag–torsdag. Under besöket lyckades Adaktusson få till ett cirka tio minuter långt samtal med Djalali, som greps i april 2016.

- Han sade att han mår mycket dåligt, att det varit en svår tid, att han känner sig svårt deprimerad och att han förlorat 20 kilo i vikt, säger Adaktusson.

ANNONS

Djalali, som är iransk medborgare men har permanent uppehållstillstånd i Sverige, anklagas för spioneri för Israels räkning, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Själv har han förklarat anklagelserna med att han avfärdat ett rekryteringsförsök av den iranska underrättelsetjänsten.

- Han anser ju att de här anklagelserna mot honom är helt falska, säger Adaktusson.

"Mycket bekymrad"

Djalali har också med sin advokat sammanställt en 300 sidor lång skrift som svarar upp mot anklagelserna, men dessa förklaringar har inte inkluderats i processen som lett fram till dödsstraffet, säger Adaktusson.

- Det gör honom mycket bekymrad. Han har i princip inte fått lägga fram sin sak.

Adaktusson träffade också Djalalis mor och hans advokat, men säger att säkerhetstjänsten mycket snart stoppade samtalet.

- Jag har aldrig tidigare varit med om att säkerhetstjänsten ingriper och skickar fram två personer som handgripligt klargör att mötet måste avslutas.

ANNONS

Vill ha uppmärksamhet

I möten med ordföranden i det iranska parlamentets utrikesutskott, med dess talman och med en rådgivare åt landets högste ledare – ayatolla Ali Khamenei – krävde EU-parlamentarikerna också att dödsdomen ska omprövas.

Adaktusson frågade också Djalali om han tycker att tyst diplomati eller öppenhet mest kan hjälpa honom.

- Han gjorde bedömningen att det som kan rädda hans situation är internationell uppmärksamhet.

TT

Fakta: Anklagas för samröre med Mossad

Ahmadreza Djalali är läkare och forskare i katastrofmedicin. Han är iransk medborgare men har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Han har bott i Sverige med fru och två barn sedan 2009, med undantag för ett par år i Italien. Han disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet (KI) 2012.

Djalali greps av underrättelsetjänsten i Iran den 25 april 2016, när han var i landet för att delta i seminarier om katastrofmedicin på inbjudan av universitet i Iran. Han hade vid flera tidigare tillfällen rest till Iran utan problem.

Djalali har bland annat hungerstrejkat sedan myndigheterna försökt att tvinga honom att skriva under ett erkännande om att han är spion.

Den allmänne åklagaren i Teheran har uppgivit att den "svarande" hade haft flera möten med Mossad (Israels underrättelsetjänst) och gett dem känslig information om Irans militär- och kärnkraftsanläggningar i utbyte för pengar och uppehållstillstånd i Sverige. Själv har Djalali sagt att anklagelserna mot honom kom sedan han avfärdat ett rekryteringsförsök av iranska underrättelsetjänsten.

Han dömdes till döden i oktober i fjol, och tidigare i år fastställdes domen.

Källa: Amnesty Sverige

ANNONS