Lars Adaktusson. Bild från i mars i år.
Lars Adaktusson. Bild från i mars i år.

Adaktusson lämnar KD:s partiledning

Lars Adaktusson lämnar Kristdemokraternas partistyrelse och rollen som andre vice partiledare, säger han till Expressen.

ANNONS
|

Adaktusson säger att han fortfarande känner att han har starkt stöd från medlemmar och aktiva, och att han inte känner sig utfrusen eller ifrågasatt.

Däremot pekar han ut det faktum att partiledningen kritiserat honom och tyckt att han borde ha röstat annorlunda i parlamentet.

- Det fick mig att fundera över om jag verkligen kunde fungera på ett bra sätt i rollen som vice ordförande och partistyrelseledamot och jag har kommit fram till att svaret är nej, säger Adaktusson till tidningen.

ANNONS

- Min känsla nu några veckor efteråt är att det här har skadat partiet allvarligt, men också att det har skadat mig oerhört mycket. Mitt anseende. Människors syn på vad jag står för.

Tråkigt besked

KD:s valberedning fick information om att Adaktusson inte tänker kandidera till några förtroendeuppdrag under onsdagen.

- Det är ett på många sätt tråkigt besked, Lars har varit uppskattad av många inom partiet. Sedan är det i och för sig inte svårt att förstå att han i det här läget känner att han vill ta det här steget, säger Torsten Larsson.

Enligt uppgifter i andra medier har det varit valberedningens önskan att Lars Adaktusson skulle lämna sin plats i partistyrelsen och rollen som andre vice partiledare vid rikstinget i november. De uppgifterna vill Torsten Larsson varken dementera eller bekräfta.

- Vi har självklart diskuterat hela partistyrelsen, även Lars, men det vi har resonerat om i valberedningen kommer vi inte att delge medierna.

ANNONS

Jobbig situation

Adaktusson blev kritiserad inför EU-valet efter att Dagens Nyheter den 21 maj avslöjat att han i EU-parlamentet röstat mot aborträtten 22 gånger.

Det faktum att han duckade för frågor fram till EU-valet den 26 maj – han uteblev även under KD:s valvaka, då inte ens partiets presschef Per Gudmundson visste var han befann sig – spädde på kritiken.

- Det har varit mycket uppståndelse runt Lars Adaktusson och framkommit mycket kritik både från andra partier och internt. Det är klart att det är en jobbig situation för honom och att han känner att han inte har det förtroendet som krävs för att ha en sådan här position.

Adaktusson behåller enligt Expressen sin riksdagsplats.

TT

Fakta: Lars Adaktusson

63 år gammal.

Utbildad journalist. Arbetade under 1980-, 90- och 2000-talen, bland annat på Sveriges Radios Eko-redaktion, SVT:s "Aktuellt" och "Agenda", samt för TV8.

Har under 10-talet sadlat om till politiken, och gick med i Kristdemokraterna. Blev med hjälp av över 100000 personkryss ledamot i Europaparlamentet i och med EU-valet 2014. Sedan det svenska riksdagsvalet 2018 ledamot i riksdagen.

ANNONS