209 878 namnunderskrifter till stöd för den dödsdömde KI-forskaren Ahmadreza Djalali har lämnats över till Irans ambassad i hopp om att domen ska upphävas.
209 878 namnunderskrifter till stöd för den dödsdömde KI-forskaren Ahmadreza Djalali har lämnats över till Irans ambassad i hopp om att domen ska upphävas.

209 878 kräver att dödsdömd forskare släpps

Den dödsdömde KI-forskaren Ahmadreza Djalali sitter fortfarande fängslad i Iran. 209 878 namnunderskrifter har lämnats över till Irans ambassad i hopp om att domen mot den svenske medborgaren ska upphävas.

ANNONS
|

Ahmadreza Djalali, läkare och forskare i katastrofmedicin, dömdes till döden i Iran i oktober förra året för påstått spioneri för Israels regering. Han har bott i Sverige med sin familj i många år, disputerade vid Karolinska institutet 2012 och hade permanent uppehållstillstånd innan han i februari i år fick svenskt medborgarskap.

Människorättsorganisationen Amnestys avdelningar i Sverige, Belgien och Italien – där Djalali har varit verksam som forskare – har samlat in 209878 namnunderskrifter till stöd för att dödsdomen ska upphävas och Djalali släppas. De lämnades över till Irans ambassad i Stockholm under onsdagen.

ANNONS

"Svarar inte"

I februari skrev Amnesty Sverige, Karolinska institutet och Kungliga vetenskapsakademin ett gemensamt brev till ambassaden där de kallar Djalali för en samvetsfånge och bad om ett möte med de iranska företrädarna i Stockholm.

- Vi skulle helst träffa och prata med ambassaden, men de har inte svarat oss. Det här är vår möjlighet att lämna över det som vi har samlat in och ett led i arbetet att hela tiden hålla frågan levande, säger Ami Hedenborg, talesperson för Amnesty Sverige.

Rättegången mot Ahmadreza Djalali var mycket bristfällig, enligt Amnesty Sverige som uppger att de bevis som har anförts har tvingats fram från forskaren under hot.

- Dödsdomen är det överhängande hotet, så den måste upphävas. Sedan ska han friges omedelbart, eftersom det inte har lagts fram några som helst bevis för att han skulle ha gjort sig skyldig till något brott, säger Hedenborg.

ANNONS

Ansträngda relationer

Sveriges relation med Iran har ansträngts av dödsdomen. Utrikesminister Margot Wallström (S) har sagt att Sverige driver på för att straffet inte ska verkställas och att hon hoppas att det ska bli lättare att träffa Djalali sedan han beviljats medborgarskap.

- Vi har begärt att få konsulärt tillträde, men har ännu inte fått träffa honom. Begäran kvarstår. Vi vill få en försäkran om hur vederbörande mår och kunna föra en direkt dialog med honom, säger utrikesdepartementets presschef Patric Nilsson.

TT

Fakta: Anklagas för samröre med Mossad

Ahmadreza Djalali är läkare och forskare i katastrofmedicin. Han är iransk och svensk medborgare. Han har bott i Sverige med fru och två barn sedan 2009, med undantag för ett par år i Italien, och hade innan medborgarskapet permanent uppehållstillstånd i Sverige. Djalali disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012.

Djalali greps av underrättelsetjänsten i Iran den 25 april 2016, när han var i landet för att delta i seminarier om katastrofmedicin på inbjudan av universitet i Iran. Han hade vid flera tidigare tillfällen rest till Iran utan problem.

Den 26 december inledde Djalali en hungerstrejk, sedan myndigheterna försökt att tvinga honom att skriva under ett erkännande om att han är spion.

I oktober förra året sade den allmänne åklagaren i Teheran, utan att uttalat nämna Ahmadreza Djalali, att den "svarande" hade haft flera möten med Mossad (Israels underrättelsetjänst) och gett dem känslig information om Irans militär- och kärnkraftsanläggningar i utbyte för pengar och uppehållstillstånd i Sverige. Djalali dömdes till döden.

Det bevis som anförs mot honom är ett erkännande som påstås ha tvingats fram under hot.

Källa: Amnesty Sverige

ANNONS