Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kyrkoherde Ingvar Humlén ledde en coronaanpassad minnesstund för Wilma i Herrestads kyrka i Uddevalla i mitten av oktober.
Kyrkoherde Ingvar Humlén ledde en coronaanpassad minnesstund för Wilma i Herrestads kyrka i Uddevalla i mitten av oktober. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

18 år för Wilmamordet – HD prövar inte

Mordet på 17-åriga Wilma i Uddevalla för drygt ett år sedan kommer inte att tas upp av Högsta domstolen. Därmed står hovrättsdomen om 18 års fängelse för Wilmas pojkvän fast.

Den 23-årige pojkvännen, Tishko Ahmed, dömdes i både tingsrätten och hovrätten för mord och brott mot griftefriden.

I hovrätten för västra Sverige mildrades dock straffet, från livstids fängelse som tingsrätten utdömt, till 18 år. Hovrätten ansåg bland annat att det inte kunde bevisas att Ahmed haft för avsikt att mörda flickan.

Tishko Ahmed har hela tiden hävdat att han är oskyldig, och överklagade till Högsta domstolen för att bli frikänd.

Flickans anhöriga överklagade för att få honom dömd till livstids fängelse.

Nu har Högsta domstolen beslutat att inte pröva överklagandena. HD skriver i sin korta motivering att det "inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd".

Högsta domstolen tar i princip bara upp ärenden där ett avgörande kan få betydelse för rättspraxis.

Lagtexten om mord ändrades vid nyår 2020. Den nya skrivningen innebär att livstids fängelse ska bli ett vanligare straff för mord än det var tidigare. Men Wilma mördades i november 2019, alltså innan den nya lagtexten trädde i kraft.

Några dagar efter Wilmas försvinnande greps pojkvännen Tishko Ahmed som misstänkt för mord. En tid senare hittades en av flickans kroppsdelar, gömd i lägenheten där paret bott. Resten av kroppen har inte hittats, trots stora sökinsatser.

Micke Larsson/TT