Det brann på tre våningar i en byggnad på Narvavägen på Östermalm i Stockholm. I byggnaden finns bland annat ambassaderna för Portugal, Tunisien och Argentina inrymda.
Det brann på tre våningar i en byggnad på Narvavägen på Östermalm i Stockholm. I byggnaden finns bland annat ambassaderna för Portugal, Tunisien och Argentina inrymda.

14 skadade i ambassadbrand – en gripen

14 personer har skadats i en brand i en ambassadbyggnad på Östermalm i Stockholm. Polisen har gripit en man som misstänks för mordbrand.

ANNONS

Branden startade vid 12-tiden på onsdagen i en byggnad på Narvavägen på Östermalm i Stockholm som bland annat huserar ambassaderna för Portugal, Tunisien och Argentina.

Den spreds i ett tidigt skede till tredje, fjärde och femte våningen. Fjorton personer skadades och åtminstone två av dem fördes till sjukhus.

Polisen började tidigt söka efter en specifik person och vid 14-tiden greps en misstänkt, en man i 50-årsåldern.

Uppgift om kontrovers

Gripandet skedde i centrala Stockholm och den gripne passar in på de signalement som polisen gått ut med.

- Vi är rätt nöjda och tillfreds med det och tror att vi gripit gärningsmannen. Vi får återkomma med detaljer, säger polisens presstalesperson Kjell Lindgren till TT.

ANNONS

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska branden ha föregåtts av att en man blivit missnöjd vid ett besök hos en av ambassaderna.

- Jag har också fått den uppgiften som varit ute i medier om en kontrovers på Portugals ambassad, säger Kjell Lindgren.

- Vi ska hålla en mängd olika förhör med vittnen för att kunna säga med säkerhet vad som hände.

Nästan släckt vid 18

Räddningstjänsten anlände till en fullt utvecklad brand vid 12-tiden och inledde ett omfattande släckningsarbete. 20 enheter, 60–70 brandmän, skickades till platsen för att bekämpa branden.

Vid 18-tiden var branden så gott som släckt – ett antal räddningsstyrkor var kvar för att bevaka.

Det är en vuxen och ett barn som har förts till sjukhus, enligt Roger Steffen vid Storstockholms brandförsvar.

- Det är oklart skadeläge på övriga, det kan vara allt från en stukad fot till rökskador eller brännskador. Jag har inga uppgifter om det, säger han.

ANNONS

Blåklassad byggnad

Byggnaden, som ligger på Narvavägen, är blåklassat av Stadsmuseet i Stockholm, rapporterar Dagens Nyheter. Det är den högsta klassificeringen för kulturhistoriskt viktiga byggnader.

- Det är ett påkostat bostadshus i jugendstil. Vi bedömer att det har ett väldigt högt historiskt värde, säger Ylva Blank, enhetschef på Stadsmuseet, till tidningen.

Räddningstjänstens ledningscentral har ännu inga uppgifter om hur stora skador branden har orsakat.

Förutom ambassaderna finns även ett flertal företag, bland annat en vinbar och en restaurang, belägna i fastigheten.

TT

ANNONS